2024. március 29., péntek

Szabadka két bérpalotájáról

Bemutatták a Községközi Műemlékvédelmi Intézet legújabb kiadványait
A városi bérpalota

A városi bérpalota

Pénteken a Szabadkai Városi Múzeumban bemutatták a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet két legújabb kiadványát. A Leovics Simon bérpalotája Szabadkán című kötet szerzője Neda Džamić művészettörténész, A szabadkai városi bérpalota című köteté pedig Gordana Prčić Vujnović építész. A könyvbemutató az Együtt a közös jövőnkért és közös kulturális örökségünkért elnevezésű IPA-projektum keretében valósult meg. A kiadványokat Mirko Grlica és dr. Ninkov K. Olga recenzensek mutatták be. A jelenlevőket dr. Silling Léda, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója köszöntötte.

Neda Džamić elmondta, hogy a kiadvánnyal az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet az épület jelentőségére.

A Lechner Ödön tervezte szabadkai Leovics-palota

A Lechner Ödön tervezte szabadkai Leovics-palota

– Fontosnak tartom, hogy az emberek megismerkedjenek az épület egykori tulajdonosának, Leovics Simonnak az életével, valamint Lechner Ödönnel, annak tervezőjével. Vigyázni kell erre az épületre, hogy megőrizzük a jövő generációjának. A bérpalota azért is jelentős a város életében, mert Vajdaság területén ez volt az első szecessziós épület. Ezért is került be a védett műemlékek közé – szögezte le a szerző.

Gordana Prčić Vujnović már régóta kutatja a városi bérpalota történetét.

– A projektum keretében ismét alkalmam volt ezzel a témával foglalkozni, ám ezúttal sokkal részletesebben. Az épület egy kissé elhanyagolt állapotban van, ám ez nem jelenti azt, hogy kevésbé jelentős, mint a város többi szecessziós épülete. Ez az épület a szabadkai szecesszió utolsó darabja, amelyet Vadas Pál tervezett – tudtuk meg a kötet szerzőjétől.