2024. április 25., csütörtök

Egy helyen az alkotmányvédelmi intézmények

Orbán Viktor: A modern magyar államnak szüksége van alkotmányvédelemre

A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra és minden hasonló tevékenységre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén.

A kormányfő azt mondta, védeni kell Magyarország szuverenitását, amelyet elsősorban az alkotmányos szervek és intézmények garantálnak. Közölte, hogy az új épület csaknem 30 milliárd forintba került. A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények „összegyűjtésére” egy helyre. Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az AH már nem négy különböző helyszínen fog működni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor beszédét tartja (Fotó: MTI)

Orbán Viktor beszédét tartja (Fotó: MTI)

Megjegyezte: az, hogy az államnak már van ereje biztosítani a feltételeket a létfontosságú szervek megfelelő működéséhez, a normális helyzet – a régebbi szituáció nem volt az. A kormányfő nagy dolognak nevezte, hogy kivergődtek a korábbi helyzetből.

„Bár az ingatlan is fontos, az alkotmányvédelem ereje nem az épületekben rejlik, hanem azokban az emberekben, akik vállalják, hogy a titkosszolgálatnál végzik a munkájukat” – hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, hogy amióta szervezett társadalom létezik, alkotmányvédelem és titkosszolgálat is van. A különböző országok versenyeznek egymással, eltérő és ütköző érdekeik vannak, ezeket érvényesíteni próbálják. Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek.

E területeken „az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (…) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért a modern idők újabb kihívásaira, így a kibervédelemre, az információszerzés új eszközeire, továbbá a közösségi médiára, amely – mint mondta – kontrollálatlan, nehezen áttekinthető.

Az AH-ban dolgozók munkájának értelme a magyar nemzet szolgálata – jelentette ki Orbán Viktor.