2024. március 29., péntek

Globális klímasztrájk 1700 rendezvénnyel

Ausztráliában indult a világméretű megmozdulás a klímaváltozás lassításáért pénteken. Egy héten keresztül világszerte 1700 rendezvényt tartanak. Lesznek olyan városok, ahol tüntetnek majd, de lesznek olyan helyek is, ahol az aktivisták a város legforgalmasabb pontjain sátoroznak, egészen jövő péntekig.

A Svájci parlamentben a demonstrálók a vendég karzatról egy hatalmas molinót engedtek le végső visszaszámlálás, 16 hónap van hátra felirattal.

Az Egyesült Királyságban a tüntetők, a Londoni Divathét előtt tartottak egy gyászmenetet. Több résztvevő a divathét eltörlését követelte. A brit főváros a globális tiltakozáshullám egyik epicentruma lesz.

Németországban, ahol Angela Merkel, a napokban jelenti be új klímavédelmi programját, az aktivisták a Frankfurti Autókiállítást zárták körbe. Egy olyan országban, amelyik büszke az autóiparára, egy ilyen megmozdulás különös jelentőséggel bír.

Greta Thunberg, a 16 éves svéd környezetvédő aktivista, aki a kormányok tétlensége miatt indította el a mára globális tiltakozóhullámmá nőtt sztrájksorozatát, találkozott Barack Obama volt amerikai elnökkel.