2024. április 16., kedd

A keleti beruházásoknak nagy szerepük volt a magyar gazdaság dimenzióváltásában

A keletről érkező beruházásoknak nagy szerepük volt a magyar gazdaság dimenzióváltásában, amelynek eredményeként az egyszerű termelésorientáltságról át tudott állni a technológiai újdonságok által működtetett gazdaságra - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Denso Gyártó Magyarország Kft. székesfehérvári logisztikai központjának pénteki átadóünnepségén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a nagy világgazdasági változásokat a "Nyugat mellett Keletről is diktálják".

A magyar kormány keleti nyitása sem volt véletlen, hiszen a legmodernebb technológiákat kifejlesztő, azokat elsőként alkalmazó, nagy távol-keleti cégek egyre nagyobb európai gyártási kapacitásra tesznek szert - jegyezte meg.

Szijjártó Péter szerint erre jó példa a japán Denso autóalkatrész-gyártó, amely 18,5 milliárd forintos beruházást hajtott végre Székesfehérváron, és ehhez 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kormánytól.

A miniszter hangsúlyozta, hogy 2010-ben a magyar autóipar négyezer milliárd forintnyi termelési értéket állított elő, tavaly már 8547 milliárd forintnyit, tehát megduplázódott a teljesítménye nyolc év alatt. Hozzátette: az első hét hónap azt mutatja, hogy nincs megállás, hiszen 13 százalékos növekedést könyvelhetett el az ágazat 2018-hoz képest, ezzel elérhető közelségbe került az "álomhatár", ami tízezer milliárd forintos teljesítményt jelent.

Szijjártó Péter közölte, hogy ma 170 ezren dolgoznak az ágazatban, amely "a magyar gazdaság gerincoszlopa", a szektor a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30 százalékát adja.

Jelezte: az autóipar 90,4 százalékban exportra termel, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években sorra megdőlt a magyar gazdaságtörténet exportrekordja. A tavalyi volt a második olyan év, amikor meghaladta a 100 milliárd eurót a magyarországi kivitel, ezzel Magyarország tagja lett a "35-ös elitklubnak", amelynek tagjai 100 milliárd euró felett exportálnak.

Szijjártó Péter a Densóról elmondta, hogy a világ harmadik legnagyobb autóipari beszállítója, amely 35 országban van jelen, Magyarországon pedig több mint négyezer embernek ad munkát. Arról is beszélt, hogy Japán a második legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, ahol 160 japán vállalat működik és ad munkát 33 ezer embernek.