2024. április 25., csütörtök

Hisznek a szép szó erejében

Az államvezetés nem óhajt erőszakot alkalmazni a rektorátust elfoglaló egyetemisták ellen

A Belgrádi Egyetem rektorátusának illetékesei tárgyalnak a rektorátus épületét elfoglaló egyetemistákkal, annak érdekében, hogy minél előbb felszabadítsák a létesítményt, erősítette meg a Szerbiai Rádió és Televíziónak Mladen Šarčević oktatási miniszter. A tárcavezető értékelése szerint az épületet lassan hét napja „ostromzár” alatt tartó hallgatók követelései meglehetősen furcsák, azaz nem egyeztethetők össze az úgynevezett hagyományos egyetemista követelésekkel. A hallgatókkal minden bizonnyal politikai érdekcsoportosulások élnek vissza, jegyezte meg Šarčević, aki kitart az az álláspont mellett, hogy a köztársasági kormánynak nem szabad beleavatkoznia az ügybe, hiszen az egyetemek autonómiája sérthetetlen.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Ha az egyetem autonómiája kötelezi a köztársasági kormányt, akkor másokat is kötelez, beleértve ebbe az ellenzéket. Egyébként ezzel az üggyel kapcsolatban nem fogok az épületet elfoglaló egyetemistákról beszélni, hiszen a dolgok hátterében az ellenzék áll. Egyesek átgázolnak 105 ezer egyetemista jogain. Amennyiben például ezek a hallgatók nem tudják kiváltani a rektorátuson a szükséges bizonylatokat, nem kaphatnak elhelyezést a kollégiumokban, de egyéb jogaikat sem valósíthatják meg. Persze egyesek azt hiszik, hogy a rektorátus épületének elfoglalása miatt majd nem létező határidőket foganatosítok, vagy kitolom a meglévőket, ám ez biztosan nem történik meg. Még egyszer arra kérem a megmozdulás ötletgazdáit, hogy ismerjék fel a helyzet súlyosságát. Értékelésem szerint az ügyet nem erőszakkal kell megoldani, hanem párbeszéddel, úgy, ahogyan azt a rektor próbálja – fogalmazott Šarčević, mondván, hogy aki kételkedik bizonyos tisztségviselők doktori disszertációjában, az várja ki az ennek a kapcsán elindított folyamat befejeztét.

Az Egy az ötmillióból nevű egyesületet támogató egyetemisták, továbbá más hallgatók, valamint egyetemi tanárok és közéleti személyiségek még egy héttel ezelőtt pénteken délután tiltakozni kezdtek a rektorátus épülete előtt és ellehetetlenítették az épületbe való bejutást, majd hétfő hajnalban a hallgatók egy csoportja elvette a portástól az épület kulcsát és bezárkózott a létesítménybe. Azóta szinte senki nem léphet be az épületbe. A tiltakozók követelik, hogy a Belgrádi Egyetem rektora nyilvánosan követelje Ana Brnabić kormányfőtől Siniša Mali pénzügyminiszter leváltását – gyanús doktori disszertációja miatt –, valamint azt, hogy a jövőre megtartandó Universiade nemzetközi sportrendezvény ne legyen befolyással az előadások menetére. Mindemellett a hallgatók Mladen Šarčević oktatási miniszternek az oktatási kérdésekhez való hozzáállása, a Belgrádi Egyetemnek a Shanghai-listán való mélyrepülése és a karokon jellemző nem megfelelő feltételek miatt is tiltakoznak. A hallgatók szerdán hét nap haladékot adtak Ivanka Popović rektornak, hogy kérje Siniša Mali leváltását, ellenkező esetben radikalizálják a sztrájkot.

Aleksandar Vučić államfő és a Szerb Haladó Párt elnöke úgy véli, hogy a tiltakozás hátterében a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció áll. A Pink Tv-nek nyilatkozó Vučić állítása alátámasztásának céljával kommentálta azt a videofelvételt, amelyen látszik, hogy Branko Miljuš, a Szabadság és Igazságosság Pártjának tisztségviselője élelmiszert és innivalót visz be a rektorátus épületébe. Vučić kiemelte, hogy a hivtalosan bejegyzett egyetemista egyesületek szerint a rektorátus épületét nem közülük való hallgatók foglalták el, és nem ők támogatják a tiltakozás ezen formáját. Mint azt hozzátette, senki sem avatkozhat a szerb kormány munkájába. Malit a szerbiai képviselőház választotta meg, nyomatékosította Vučić, majd azt is kifejtette, hogy Malinak egyébként még egyetemi diplomára sem lenne szüksége, akár általános iskolai végzettséggel is betölthetné a miniszteri tisztséget. Az államfő szintén azt mondta, hogy az állami szervek nem reagálnak erőszakkal a rektorátus elfoglalására, a rendőrség sem próbálja meg eltávolítani az épületből az egyetemistákat.

Valamivel korábban Maja Gojković, a szerbiai képviselőház elnöke botrányosnak nevezte a tiltakozás ezen formáját. Az egyetemisták átgázolnak az egyetem autonómiáján, tette hozzá. „Az Egy az ötmillióból, összhangban eddigi taktikájával, a társadalom azon szegmenseire támad, amelyekre a többség érzékenyen reagál, nevezetesen a kultúrára, az oktatásra és a tudományra” – fejtette ki Gojković.