A szomszéd megmondja

Török Erna

2019. szeptember 21., 15:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Megismertem a szomszédomat. Kiderült, hogy Amerikából költözött Újvidékre. Ezt a várost választotta ideiglenes lakhelyéül több okból kifolyólag, mert olcsó, kicsi és otthonos. Itt nyáron sem túl nagy a hőség, mondja ő, aki Miamiból, az amerikai Riviéráról érkezett.

Éppen egy könyvet ír. Jól szervezetten, reggel héttől egészen az ebédidőig folyamatosan dolgozik, azután szünetet tart, majd ismét ír, később konditerembe megy, majd ismét dolgozik. Azért ír könyvet, mert ebben van pénz, mondja. Az újságírásból – ami az elsődleges munkája – nincs jelentősebb pénzforrása, ezért novellákat ír.

Ez a negyven év körüli férfi első látásra egyáltalán nem tűnik irodalom- és művészetkedvelő egyénnek. Izmos vállai, börtöntöltelékszerű fazonra nyírt haja, behemót járása teljes mértékben beleillik egy balkáni ökölvívó imidzsébe. Mindig egyszínű pólóban és farmernadrágban, fehér tornacipőben jár.

(Illusztráció – Pixabay.com)

Elmondta hogyan látja ezt a környezetet. Nem érti az emberek passzivitását, és negatív, folyamatosan panaszkodó hozzáállását. Szerinte a világ bármely pontján lehet hatékonyan pénzt keresni. Úgy gondolja, ha nem ülnének órák hosszat a kávézókban az itteniek, sokkal sikeresebbek lennének. „Egyszerűen csak talpraesettnek kell lenni és meg kell találni a módját annak, hogy miként jusson pénzhez az ember.”

Nem úgy ám Amerikában! Ott muszáj dolgozni. Ő bizony igencsak tehetséges – teszi nekem a szépet. A dicsekvés az egyik éltető eleme. Megtanult oroszul, franciául, olaszul, kínaiul és még japánul is tud. Magyarul a kürtőskalács a legkedvesebb szava.

Mindenféle izgalmas kalandban volt része munkája során. Oroszországban forgatott egy tipikus amerikai hangulatú műsort, ahol pörgős utazásokon vett részt műsorvezetőként. Mutatja az akciódús, gyors ütemben montázsolt filmkockákat az iphonján. A filmrészleten éppen repülőből ugrik ki, két perccel később pedig valamilyen sárszerű anyagban hempereg.

Arra is rácsodálkozik, hogy Újvidéken a férfiak fürdőgatyában és strandpapucsban mászkálnak munkanapokon az utcán. Azt mondja, az itteni férfiak úgy néznek ki, mint a gyerekek. Leginkább a válltáskák és a derékra akasztható övtáskák látványa szúrja az amerikai szemét. A nők ezzel ellentétben igen szemrevalóak, viszont annyira mégsem éri meg velük barátkozni, mert többnyire csupán flörtölni szeretnek. Húzzák a mézes madzagot, aztán hirtelen visszarántják.

Idegesíti, hogy mindenki arról faggatja, miért jött éppen Szerbiába. A lakástulajdonos is zavarja, mert folyamatosan zaklatja valamivel. Előleget követel. Mindenki pénzt kér tőle, az emberek többsége azt hiszi, hogy mivel Amerikából jött, tele van pénzzel és csupa lehetőség rejlik a vele való együttműködésben.

Furcsállja, hogy az emberek többsége itt nem jár színházba, nem érdeklődik semmilyen kulturális esemény iránt. Csak a fagyizás – azt mondja – az a lényeg, hogy délután kimenjenek a központba és fagyit meg kávét vegyenek, így látja az amerikai.

Szerinte nekem is inkább Magyarországon kellene élnem, hiszen ott minden tisztább, szelídebb és édesebb. A fagyi is.

Rácsodálkozik az itteni építészetre. A hatvanas években épült lakótömbök közötti szemétfoszlányok és a graffitivel tarkított épületek látványa horrorfilmbe illőek, olyanba, ahol kínzások is vannak.

Kellemetlen élménye volt a minap a rendőrségen – a tartózkodási engedélyét szerette volna meghosszabbítani, de ahogy belépett az irodába, a cigarettafüstös rendőrök azon nyomban hangjukat fölemelve kitessékelték, hogy álljon sorba. Mivel nem szívlelte ezt a modort, visszafeleselt, elmérgesítve a helyzetet. Megjegyezte, hogy a rend őrei angolul sem tudtak igazán, ami elengedhetetlen lenne egy olyan hivatalban, ahol külföldi ügyfeleket fogadnak.

Egyik éjjel hangoskodásra ébredtem. Az amerikai szomszéd vitatkozott valakivel igencsak harsányan. A falon keresztül sajnos nem érthettem a heves beszélgetés tárgyát, mert oroszul zajlott.

Másnap elköltözött. Kíváncsi vagyok, vajon milyen tévéműsort készítene a Balkánról…


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége