2024. április 20., szombat

Akikre számíthatunk

Díszülés és bemutató a Topolyai Tűzoltó Szövetség hat évtizedének jegyében

Szirénajelzéssel, vízsugárral, baleset-szimulációval tarkított látványos bemutatóval ünnepelte jubileumát a tűzoltóotthon melletti téren a megalakulásának 60. évét jegyző Topolya Községi Tűzoltó Szövetség.

Zorica Rankov és Nagy Simon munkatársaik közreműködésével átnyújtják a szervezet elismeréseit (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zorica Rankov és Nagy Simon munkatársaik közreműködésével átnyújtják a szervezet elismeréseit (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Topolyai Napok keretében zajlott köztéri bemutató után az ünnepi közgyűlés alkalmával kiosztották a község lánglovagjait tömörítő szervezet kitüntetéseit is. Zorica Rankov elnök asszony elmondta, hogy a bemutató egyben üzenet is volt a polgárok felé, hogy biztonságban érezhetik magukat a váratlan vészhelyzetek alkalmával.

– A hivatásos egységeink a topolyai, bácskossuthfalvi, pacséri, krivajai, bajsai, pannóniai, zentagunarasi, gunarasi, pobedai, illetve a kishegyesi önkéntes testülettel kiegészülve igyekeznek a mentések alkalmával a tudásuk legjavát adni. Tapasztalatunk szerint a riasztások alkalmával 120 szakmailag felkészült egyénre tudunk számítani – hangsúlyozta Zorica Rankov, aki elmondta hogy a felnőtt testületi tagok igyekeznek kinevelni az utánpótlást, a községi szintű gyermekversenyeken mintegy 400 kis tűzoltó vesz részt.

– Szervezetünk szükségleteit szerencsére felismerte Topolya község, és támogatja a munkánkat. Az egyesületünk legnagyobb problémája, de az egész Vajdaságot érintő kihívás manapság, hogy nagyon sok aktív és felkészült tagunk külföldön vállal munkát. Ettől függetlenül tagságunk szakmailag kifogástalan módon igyekszik ellátni a feladatát – tudtuk meg Zorica Rankovtól.

Nagy Simon, a Községi Tűzoltó Szövetség szakmai testületének elnöke, a bácskossuthfalvi Moravicai Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke elmondta, hogy a jubileumi ünnepség gyakorlati bemutatója három részből állt. A bemutatóhoz kapcsolódott a Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálata, valamint a Vöröskereszt községi szervezetének önkéntesei.

– Először a tűzoltást, illetve az épületből történő mentést mutattuk be, majd a közúti balesetet követő beavatkozást, később pedig a tetőről zajló mentést láthatta a közönség, amikor is légpárnára ugrottak le munkatársaim. Külön ügyeltünk rá, hogy a bemutatókból valamennyi egyesület kivegye a részét, és mindenki meg tudja mutatni a szaktudását, rátermettségét – hallhattuk Nagy Simontól, aki elárulta azt is, hogy élesben az utóbbi időben főleg a nagy esőzések következtében vízszivattyúzással, letört ágak eltakarításával voltak elfoglalva.

– Önkénteseink katasztrófavédelmi feladatokat is ellátnak. Sajnos az utóbbi időben mind több közlekedési baleset következtében történő technikai mentésben is fel kell lépnünk, elsősorban az autóút községünkön áthaladó szakaszán – tette hozzá Nagy.

A díszülésen köszönetet mondtak azoknak az egyéneknek és együttműködő szervezeteknek, akik segítik a tűzoltók munkáját, majd 24-en előléptetést, illetve aranykereszt kitüntetést vehettek át kiváló helytállásukért. Az ülést megtisztelte jelenlétével Siniša Šavija, a Vajdasági Tűzoltó Szövetség elnöke, Ljubisavljević Goran, a szabadkai tűzoltótestület parancsnoka, Bjelić Zoran, a Szabadkai Katonai Ügyosztály Polgár- és Katasztrófavédelmi Osztályvezetője, illetve Juhász Vilmos, a Körzeti Tűzoltó Szövetség elnöke. Üdvözlő beszédet mondott Kislinder Gábor községi elnök, és Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke is.

Nyitókép: Zorica Rankov és Nagy Simon munkatársaik közreműködésével átnyújtják a szervezet elismeréseit (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)