2024. április 26., péntek
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Orkán Szabadkán

Múlt hétfőn nagy erejű vihar pusztított Szabadkán és a környező településeken. Az esetről és az ítéletidő okozta károkról lapunk is többször beszámolt. Bár tájainkon viszonylag ritkák az ilyen nagy erejű viharok, Szabadka történetében találni példát hasonló nagyságrendű természeti csapásra. Most egy ilyen esetet elevenítünk fel a századforduló idejéből.

1900 nyarán Szabadkán és külterületein két napig tombolt egy nagy erejű vihar. A Bácskai Hírlap július 8-ai száma így számolt be olvasóinak az esetről:

„Félelmes vihar vonult át tegnap este és ma délután Szabadkán és környékén, mely pusztításaival rendkívül nagy károkat okozott ugy a termésben künn a mezőn, mint a város belterületén.

A vihar tegnap este 7 óra tájban tört ki teljes erővel a szélvész gyökerestől tépte ki a fákat és leszagatta a város külterületén több nádfödelű ház tetőzetét.

A villám és menydörgés minden másodperczben egyik a másikát érte, az eső szakadt ugy, hogy a csatornák nem birták levezetni a vizmennyiséget.

Igy tartott ez vagy fél órán át, mialatt élőlényt az utczán nem lehetett látni. Végre ugy ¾ 8 óra tájban egy kissé felhagyott a zivatar dühöngése” – írta a szabadkai hírlap.

A pusztításnak azonban ezzel nem volt vége, mert a vihar másnap újból lecsapott, és egy halálos áldozatot is követelt.

„A város külterületén, a földeken már reggel kezdődött. A talpon álló gabonát ledöntötte a vihar, a kereszteket szethordta a szel ugy, hogy a második határban kellett összeszedni. A munkások megrémülve huzódtak meg a fák alatt vagy a közeli tanyákon. Miloszávlyevits Milánnak a zentai földön levő szállásán emberélet is esett a vihar áldozatául. Reggel 8 óra tájban egy fa alatt meghuzódó Tikviczki Mihály I. kör, 451. sz. a. lakó munkást találta a villámcsapás, mely nyomban agyonsujtotta. Ma délután bejelentette egy rendőr az esetet s a mentők a hullaházba vitték a szerencsétlent” – olvasható a Bácskai Hírlap tudósításában.

A sötét viharfelhők, mennydörgés és villámlás kíséretében, két óra tájban értek Szabadka fölé. Nagy erejű szél söpört végig, és hatalmas mennyiségű eső zúdult a városra.

„Az utczákat és az alacsonyan fekvő lakásokat elárasztotta a víz, a mentőket és a tűzoltókat egyszerre 8 – 10 helyről is hivták segitségül. A városi és önkéntes tűzoltóság teljes számban kivonult a szivattyugépekkel. Szakadatlanul folyt a munka, óriási mennyiségű vizet szivatytyuztak ki a pinczékből és lakásokból. A város árvizképét nyújtotta. A legnagyobb szerencsétlenség történt özv. Kuluncsics Márknénak VI. köri lakásában, hol a behömpölygő viztömeg a butorokat elpusztitotta. A VI. körben több helyen volt kisebb-nagyobb szerencsétlenség. A szélvész gyökerestül tépte ki a fákat, a telefondrót több helyen elszakadt, a villamos vasut beszüntette a közlekedést. Egy hatalmas villám a Kunelz Testvérek-féle üzlet közelében belecsapott a villamos vasut vezetékébe” – írta a viharkárokról a Bácskai Hírlap.

A vihar egy órán át dühöngött, majd hatalmas pusztítást hagyva maga után, elvonult. A Bácskai Hírlap szerint több halálesetről nem történt bejelentés.