2024. április 19., péntek

Ingyenes egészségügyi vizsgálatok

Az Egészségügyi Minisztérium akciója keretén belül vasárnap a Szabadkai Közkórházban ingyenes egészségügyi vizsgálatot szerveznek a polgároknak. A páciensek számára a fül-orr-gégészeten megelőző ORL vizsgálatot végeznek, míg a belgyógyászaton vérnyomás- és vércukorszintmérést, emellett EKG-vizsgálatot szerveznek. A hasi ultrahangra jelentkező páciensek esetében fontos, hogy felkészüljenek a vizsgálatra, ami azt jelenti, hogy éjfél után nem szabad sem táplálékot, sem kávét magukhoz venniük, valamint a dohányzást is szüneteltetniük kell. A PSA, CEA és AFP tumormarkerekkel végzett vizsgálatokra a kórház laboratóriumában kell jelentkezni. A prosztata specifikus antigénes vizsgálata esetében fontos tudnivaló, hogy a páciensnek ötven évnél idősebbnek kell lennie, illetve fontos kritérium, hogy olyan polgárok esetében, akik az elmúlt évben átestek ilyen vizsgálaton, nem végezhetik el a tesztet.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az akcióba bekapcsolódott a Szabadkai Egészségház is, amelynek szakemberei több rendelőben vérnyomás- és vércukormérést, valamint EKG-vizsgálatot végeznek a megadott időpontban. Az Egészségház munkatársai Szabadkán a kettes, ötös, hatos, nyolcas, a peščarai és a kisbajmoki rendelőben, valamint a Harambašić utcai poliklinikán végzik el a vizsgálatokat, emellett a palicsi, a csantavéri, a tavankúti, a bajmoki, a kelebiai és a györgyéni rendelőkben is sor kerül az akcióra.

A polgároknak a vizsgálatok elvégzéséhez nem szükséges egészségügyi biztosítással rendelkezniük. A vizsgálatokra, amelyek elsődleges célja a betegségek megelőzése, 8 és 16 óra között kerül sor.