2024. április 24., szerda

Bor és futás Palicson

A hétvégén immár harmadik alkalommal rendezik meg a palicsi Bormaratont. A karneváli hangulatot megidéző futamokra eddig több mint hétszázan neveztek be. A rendezvényen számos kísérőprogram várja a sport, a bor és a hagyományos ízek kedvelőit. A Bormaratonnal kapcsolatban csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretén belül Radmila Šakić, a Palics Park Kft. idegenforgalmi részlegének vezetője, Sebastian Ludaić, a szervezőbizottság tagja, valamint Milenko Kosanović karikaturista ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Az idei Bormaratonra az eddigiek során mintegy hétszázan neveztek be. A jelentkezők között nemcsak hazai és a környékbeli országokból érkező futókat találunk, hanem például Japánból, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Nagy-Britanniából és Norvégiából is jönnek versenyzők. Az érdeklődők két futam közül választhattak. A félmaratoni, vagyis 21,1 kilométeres távnak versenyjellege van, míg a 10 kilométeres élményfutam elsősorban a karneváli hangulat megidézését tűzi ki célul, és a szervezők külön díjazzák azokat, akik a legötletesebb jelmezben teljesítik a távot. A futamok rajtjára szombaton 11 órakor kerül sor, és a futók a Vigadótól indulnak a férfistrand irányába a Jokić Borászatig, majd a 10 kilométeres futam résztvevői a ludasi felüljárónál megfordulnak, míg a félmaratonisták azon áthaladva Ludason is tesznek egy kört, aminek során érintik a Zvonko Bogdan Szállást is. A futamok célja szintén a Vigadónál lesz, és a résztvevők út közben az említettek mellett érintik a Verkat, a Reljić, a Zvonko Bogdan, a Tonković, valamint a Tošići Borászatot is. A rajtcsomagok átvételére pénteken 17 és 21, valamint szombaton 8 és 10 óra között kerül sor. Ezen idő alatt helyszíni nevezésre is van lehetőség.

A rendezvény ideje alatt Palicson és Ludason forgalomkorlátozásokat vezetnek be. Szombaton 11 és 15 óra között a forgalom elől lezárják a Kanizsai és az Újvidéki utat, a Kosztolányi Árpád utcát, a Kúlai utat, a Ludasi sort, a Ludasi utcát, a Bar utcát, a Halász utcát, valamint a Szaloniki és a Penavin Olga utcát. Ezen időszak alatt a hatos autóbuszjárat csak Palics központjáig közlekedik.

A Bormaraton kísérőrendezvényei már reggel nyolckor megkezdődnek, és a nap folyamán többek között megrendezik a Vojvodina Cheese Festivalt, amelynek keretén belül különböző házi készítésű sajtokkal találkozhatnak az érdeklődők, de borkóstolót is tartanak. Az egyéb programokról, például a szervezett borászatlátogatásokról és piknikekről az információs pultnál tájékozódhatnak az érdeklődők. A program részeként tartják meg az ötödik szabadkai karikatúrafesztivált, amelyre az idén több mint negyven karikaturista küldte el alkotásait. Az idei karikatúrapályázat témája a bor és a szerelem volt.