2024. április 19., péntek

Kétszázhúsz kiállító Nagybecskereken

Igor Mirović megnyitotta a harmadik ZrBizNet vállakozói kiállítást

Öt országból kétszázhúsz kiállító érkezett a harmadik ZrBizNet vállalkozói kiállításra, melyet ma nyitottak meg a nagybecskereki Medison sportcsarnokban. A rendezvény célja a vállalkozók kapcsolatainak a bővítése, valamint az illetékes állami intézményekkel való minél jobb együttműködés kiépítése.

A régió legnagyobb vállalkozói kiállítása (Fotó: Kecskés István)

A régió legnagyobb vállalkozói kiállítása (Fotó: Kecskés István)

A rendezvényt Igor Mirović tartományi kormányfő nyitotta meg, aki előtte megtekintette a nagybecskereki kikötő építőhelyét, a helybeli stadionban pedig átadta rendeltetésének az új atlétikai pályát. Az előbbivel kapcsolatban a kormányfő kijelentette, hogy október 10-én felnyitják a Béga újjáélesztésének a második szakaszára kiírt pályázat ajánlatait.

– Nagybecskereknek néhány évvel ezelőtt 12 ezer munkanélkülije volt, ma ez a szám valamivel meghaladja a négyezret. Sok hazai és külföldi beruházójuk van, öt-hat új gyár építése van folyamatban. Nagybecskerek, Bánát központja, változik, vonzza a többi, környező településeket is, és mindez szemmel látható, akár csak itt, a ZrBizNet vállalkozói kiállításon –  mondta a tartományi kormány elnöke. 

A kiállítás is azt bizonyítja, hogy Nagybecskerek gazdasága az elmúlt néhány év alatt nagy változásokon ment át. Čedomir Janjić polgármester szerint a városból már nem mennek el, hanem inkább ide költöznek majd az emberek.

– Az elmúlt két és fél év alatt négy és félezer új munkahelyet sikerült Nagybecskereken megnyitni, ami számunkra nagy szó. Csökkentettük a munkanélküliek száma, és növeltük a foglalkoztatottak számát. Azt is tudjuk, hogy a következő években milyen jelentős beruházók érkeznek hozzánk, a nagy kínai cég, a Linglong gumiabroncsgyártó mellett. Derűlátó vagyok, és azt várom, hogy elindul a Nagybecskerekre való település folyamata, mert nem lesz elegendő munkaerő a városban – mondta a polgármester.

Átadták rendeltetésének az új atlétikai pályát (Fotó: Kecskés István)

Átadták rendeltetésének az új atlétikai pályát (Fotó: Kecskés István)

A rendezvényt a harmadik éve tartják a mostani elnevezéssel, a régió vállalkozói azonban immár huszadik éve, hogy rendszeresen találkoznak. A muzslyaiak az idén külön sátorban mutatkoztak be.

– Kiállítottuk a saját termékeinket, valamint főzünk közösen paprikást is, sütünk tepertőt és szórakozunk. Az ilyen rendezvényeken a megjelenést nagyon fontosnak tartjuk, mert más partnerekkel is tudunk találkozni, új üzleti kapcsolatokat alakíthatunk ki, és ápolni tudjuk a már meglévőket –  mondta Madarász Gábriel, a Császárkert Kft. termelésvezetője.

A Takács-házaspár kilenc évvel ezelőtt hobbiból kezdte el az emléktárgyak készítését. Tavaly hivatalosan is bejegyeztették kézműves műhelyüket.

– Az ilyen rendezvények szerintem jók, mivel többen is megismerhetnek bennünket. Általában új kapcsolatokat is szerzünk, így olyan helyekre is eljuthatunk, ahol még nem ismernek bennünket. Remélem, így lesz ez az idén is – mondta Takács András, emléktárgykészítő.  

Az idei kiállítás két fő témája a női vállalkozás és a vállalkozások digitalizálása. Ezúttal a fiatalokkal is többet foglalkoznak.

– Az általános iskolákkal és a középiskolákkal szerveztünk külön programot. A célunk az, hogy bemutassuk nekik, hogy milyen foglalkozások vannak, mi az, amit a gazdaság elvár a fiataloktól, hogyan tudja őket motiválni, milyen nyári gyakorlatokat tud kínálni. Természetesen meg is fogjuk mutatni, hogy milyen módon működik egy harisnyagyár, egy asztalosműhely vagy egy nyomda. Fontosnak tartom, hogy konkrét példákat tudunk bemutatni. Nagyon örülünk annak, hogy ebbe a vállalkozók is szívesen bekapcsolódnak – mondta Kiss Izabella szervező.

A mai program kiemelt eseménye a női vállalkozók bemutatkozása lesz, szombaton pedig gyermekpiacot tartanak.