2024. április 25., csütörtök

Új internethálózat, új központi kályha

Moholon a tanévkezdésre felújították az iskolai sportcsarnok padlózatát

A moholi Novak Radonić Általános Iskolában az új tanévre több beruházást bonyolítottak le. Rade Radulaški iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy felújították az iskolai sportcsarnok parkettapadlózatát, korszerű internethálózatot szereltek fel a folyosókon és a tantermekben, valamint az elkövetkező hetekben lecserélik a kályhát a központi fűtéshálózaton.

A moholi iskolában korszerű internethálózatot szereltek fel (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi iskolában korszerű internethálózatot szereltek fel (Csincsik Zsolt felvétele)

Továbbá folyamatban van az adai önkormányzat közreműködésével egy jelentős beruházás előkészítése, amely során lecserélik az iskolaépületben a radiátorokat, felújítják az iskolaudvart, a sportpályákat és a tornatermet, illetve parkolót alakítanak ki a sportcsarnoknál állami forrásból. Rade Radulaški elmondta, hogy az iskolai sportcsarnok padlózatának felújítására 1,2 millió dinárt biztosított Ada község önkormányzata. A tanévkezdésig felújították a parkettapadlót, amelyet lepermeteztek a kártevők ellen, majd lecsiszolták és lelakkozták.

– A sportcsarnok padlózatát egyrészt azért kellett felújítani, mert lyukak jelentek meg a parkettán, vélhetően a faanyagba került kártevők miatt. Láttam, hogy a lyukak száma növekszik, ezért két-három céggel konzultáltam, amelyek azt mondták, ha nem teszünk ellene, terjedni fog, így alkalmaztunk egy céget, amely elvégezte a kártevők irtását. Először lepermeteztük a parkettát, majd lecsiszoltattuk és lelakkoztattuk. Gond volt még, hogy nagyon csúszott a felszíne, mert vélhetően korábban nem megfelelően lakkozták. A gyerekek biztonsága érdekében muszáj volt elvégezni a munkálatokat. Nagy kár lett volna, ha van egy szép és nagy sportcsarnokunk, amelyet nem tudunk megfelelően használni, mert csúszik a padlózata. Ez a beruházás fontos volt a helyi sportklubok miatt is. Ha megkezdődik Adán a középiskola és az általános iskola épületének renoválása, akkor Moholon megfelelő körülmények között edzhetnek a sportoló gyerekek, különösen a kézilabdázók, de a többiek is. A kézilabdának nagy hagyománya van Ada községben, így a múlt évben a Novak Radonić iskolában is megkezdte az edzéseket a Potisje-Pletex férfi és a Halász József női kézilabdaklub, amelynek két csapata működik Moholon. Ezt az együttműködést szeretnénk folytatni, mert növekszik a kézilabdázó gyerekek száma. Egyes szülőknek gondot jelentett a gyerekek utaztatása Adára, ezért a klubvezetőkkel megtaláltuk a közös megoldást, mégpedig, hogy az edzők utazzanak Moholra edzést tartani a gyerekeknek a sportcsarnokban. Ez a megoldás a gyerekek és a klubok javát is szolgálja – jegyezte meg az iskolaigazgató, aki beszámolt a legújabb beruházásokról is. – Az idén a tartományi oktatási titkárság támogatást biztosított új kályha vásárlására a központi fűtéshez. A közbeszerzési eljárást lebonyolítottuk, és a tervek szerint október 10-éig felszerelik az új kályhát. Továbbá az Iskolák digitalizációja projektum keretében új internethálózat épült ki az intézményben. A munkálatok két hétig tartottak, és szeptember 12-én fejeződtek be, amit a felügyeleti szervnek még át kell vennie, hogy utána üzembe helyezhessük. Az iskolaépületben drót nélküli internethálózatot építettek ki a folyosókon, valamint a tantermekben egy kábeles csatlakozási lehetőséget alakítottak ki. A hálózat gyors internetet biztosít, ami fontos, hogy zökkenőmentesen működjön, és elérhető legyen a szülőknek az e-napló és az e-beiratkozás szolgáltatás, amit az idei tanévtől alkalmazunk a moholi iskolában is – nyilatkozta az iskolaigazgató.