2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN

Észak-koreai világbajnok!

Jong Mi Pak japánt győzött le a döntőben – Kenicsiro Fumita és Lőrincz Tamás a figyelem középpontjában

Kazahsztán fővárosában a női mezőnnyel folytatódott a birkózó-világbajnokság, amely a 2007-ig ukrán, azóta pedig azeri színekben versenyző Marija Sztadnik fölényes győzelmét hozta (a román Emilia Vucot győzte le 13:0-ra) az 50 kg-os döntőben. Sztadniknak külön története van, hiszen az 1988-as születésű versenyzőt még 2006-ban doppingolás miatt egy évre eltiltották, de attól kezdve nem sokan győzték le, mert 2008 óta 9 Európa-bajnoki címet szerzett, valamint 3 olimpiai és 5 világbajnoki érmet, ez az aranya pedig a második vb-elsősége 2009 óta.

Az 53 kg-os mezőny kapcsán a laikusok nyilván csodálkoztak, mert a világbajnok az észak-koreai Jong Mi Pak lett, ráadásul a japán Maju Mukaidát múlta felül a fináléban. Nem is akárhogyan! Pak befogta ellenfele kezét, s végigpörgette, végül pedig 12:1-es technikai fölénnyel nyert. Nem meglepő viszont mindez, mert Pak az idei Ázsia Játékokon is megverte Mukaidát!

A nap végére aztán a japánok nyilván már nagyon idegesek voltak, mert a második döntősük, Nanami Irie is kikapott (3:5), ráadásul az amerikai Jacarra Gwenisha Winchestertől, akinek eddig még vb-érme sem volt…

Világbajnokok, 50 kg: Marija Sztadnik (Azerbajdzsán). 53 kg: Jong Mi Pak (Észak-Korea). 55 kg: Jacarra Gwenisha Winchester (USA). 72 kg: Natalija Vorobjeva (Oroszország).

Félmilla a tanácsért!

A birkózást kísérő nemzetközi sajtó tegnap a két új világbajnokkal, a fiatal Kenicsiro Fumitával és a szupertapasztalt Lőrincz Tamással foglalkozott a legtöbbet. A japán csapatban nemcsak a világbajnoki érmek verete nyomta a versenyzők vállát, hanem az is, vajon a mostani teljesítményük elég lesz-e ahhoz, hogy jövőre a tokiói olimpián is felléphessenek, ezért a legjobbkor jött a japán szövetség azon bejelentése, miszerint valamennyi birkózójuk, aki ezen a világbajnokságon érmet szerez, automatikusan az olimpiai csapat tagja. Fumita tehát már felszabadultan vághatott neki a döntőnek, s elmondása szerint akkor sem esett pánikba, amikor a címvédő orosz Szergej Emelin 5:0-ra vezetett ellene, hiszen Sinobu Ota adott neki jó tanácsokat, akit Fumita hazája 60 kg-os selejtezőjében legyőzött (Ota így súlycsoportot váltott, s a nem olimpiai 63 kg-ban szerzett világbajnoki aranyérmet):

Ota viccből félmillió jenért elmondta, parterre-ben vigyázzak az oroszra, s csak abba menjek bele, amiben biztos vagyok. Tanácsai aranyat értek, s így utólag valóban megérte volna a pénzét – mondta Fumita, aki azt is elárulta, a felkészülés alatt minden apró mozzanatra maximálisan odafigyelt, s ezekből állt össze a világbajnoki címe.

Tamás kapcsán nemcsak azért lesz emlékezetes ez az arany, mert tizedik próbálkozásra sikerült, hanem azok miatt a képek miatt is, amelyek a döntő után következtek. A korábban ezüstérmet nyert Viktor öccsével összeborultak, s percekig zokogtak, ami teljesen érthető, mert bár együtt előzőleg már három világversenyen érmet-érmet nyertek, de ilyen fényeseket még soha.

Most úgy készülünk, hogy az olimpiáról is mindketten éremmel térjünk haza – nyilatkozta többek között az idősebb Lőrincz testvér, s biztosak lehetünk abban, hogy ott is az arany jár majd a fejében, hiszen ezüstje már van. S hogy azután hogyan tovább? Nos, az már egy másik kérdés. Tamás jövőre 33 éves lesz, tehát nem nagyon fér már bele egy újabb olimpiai ciklus, ráadásul feleségével, a korábbi Eb-ezüstérmes Szabó Emesével októberre a második gyermeküket várják. Lesz, ahogy lesz, az ő neve már biztosan bevonul a nagy magyar birkózókönyv legfontosabb fejezeteibe, s hát milyen szép is lenne mondjuk rá egy Lőrincz TamásNemes Viktor olimpiai döntő!

Néhány szót még arról, hogy a magyar kötöttfogású válogatott hivatalosan a 7. helyet szerezte meg a csapatok versenyében, amivel mi nem értünk egyet. Mert például Üzbegisztán lett a második, amely nem nyert aranyérmet, és szintén három érme van, illetve Irán 4. helye is méltatlan a három bronzérmükkel. Ha birkózásban úgy számolnának, mint például úszásban, akkor a végső élcsoport így nézne ki: 1. Oroszország (2 arany, 3 ezüst, 0 bronz), 2. Grúzia (2-0-1), 3. Japán (2-0-1), 4. Magyarország (1-1-1)…

A kötöttfogás hivatalos csapatversenyében: 1. Oroszország 132, 2. Üzbegisztán 80, 3. Grúzia 79, 4. Irán 75, 5. Kazahsztán 72, 6. Japán 65, 7. Magyarország 64, … 14. Szerbia 32 pont stb.