2024. április 23., kedd

Đorđević utódjára várva

Nagy hullámokat vert a szerb kosárlabda berkeiben a válogatott sikertelen vb-szereplése. A Sasok hatalmas pofonba szaladtak a negyeddöntőben, ahol a későbbi döntős Argentína verte őket. Ezek után az USA elleni meccs és az 5. helyért folytatott rájátszás megnyerése soványka, elégtelen vigasznak bizonyult. Nem csak a – hatalmas elvárásokhoz képest gyenge – teljesítmény okozott csalódást, legalább ekkora problémát jelent, hogy a csapat egyelőre nem szerzett olimpiai indulási jogot, hiszen ezt két európai gárda tette meg, az elődöntős spanyolok és franciák (jövő nyáron még lesz erre esély).

Danilović: Az eredmény nem kérdőjelezi meg Đorđević szakértelmét (Fotó: Beta)

Danilović: Az eredmény nem kérdőjelezi meg Đorđević szakértelmét (Fotó: Beta)

Aleksandar Đorđević szövetségi kapitány a csehek elleni, 5. helyért zajló meccset követően mondott le posztjáról. „Itt volt az ideje ennek a döntésnek. Fel sem merült, hogy folytatom a munkát, fel tudom mérni, mikor kell meglépni bizonyos dolgokat. Sajnos épp egy sikertelenül teljesített feladat van a csapat mögött – fogalmazott Đorđević. – A döntést a torna előtt hoztam meg. Egyáltalán nem volt könnyű minden akadályon keresztülmenni a fiúkkal. Remek munkakörnyezetet hoztunk létre velük, egy őszinte és profi történetet, ezért hálás vagyok nekik” – tette hozzá, köszönetet mondva Predrag Danilovićnak, a Szerbiai Kosárlabda-szövetség elnökének és mindenki másnak, aki hozzájárult munkájához. Đorđević a 2014-es vb-n, a 2016-os olimpián és a 2017-es Eb-n egyaránt ezüstéremig vezette a válogatottat.

Danilović elnök kedden tartott sajtóértekezletet Belgrádban, nem utolsósorban a nagy médianyomás miatt. „Valóban sikertelenül éltük meg a szereplést, de egyetlen válogatottnak sincs előre bebiztosítva az érme egy világversenyen – fogalmazott a vezető, hangsúlyozva, ő maga nem távozik helyéről. – Még nem döntöttünk az új szövetségi kapitány személyéről, de időben meg fogjuk tenni. Felelőtlenség lenne ilyen kevéssel a világbajnokság után döntést hozni, és nem is lenne korrekt Đorđević edző irányába – folytatta, majd reagált a kritikákra is. – A mi dolgunk a szövetségben, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk a válogatottaknak. Ha azt hiszik, a hangzatos címek a sajtóban feszültséget szíthatnak köztem, Đorđević és Tomašević főtitkár között, nagyot tévednek. Az ötödik hely egyáltalán nem írja le a volt szövetségi kapitány felkészültségét. A korábbi években rendszeresek voltak az érmek, de ez nincs mindig így” – mondta Danilović.

Az elnök azt is elárulta, a szövetség továbbra is élvezi az állam támogatását, így jó eséllyel pályázni fognak az egyik olimpiai selejtezős torna rendezési jogára.