2024. március 29., péntek

Megelevenednek a kuruc kor legendás alakjai

A Magyar Nemzeti Táncszínház Zentán mutatja be holnap A Tenkes kapitánya című produkciót

A zentai Sportcsarnokban holnap 19 órától mutatja be a Magyar Nemzeti Táncszínház a nagy sikerű, látványos A Tenkes kapitánya című produkciót, amelyre a Magyarság Háza és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében kerül sor. A nagyszabású előadásról Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját kérdeztük.

Milyen ötlet vezérelte azt, hogy Zentán vendégszerepeljen a Magyar Nemzeti Táncszínház?

– A Magyar Országgyűlés 2019-re II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdetett. Ennek keretén belül a Magyarság Házának jutott az a megtisztelő feladat, hogy a Magyar Nemzeti Táncszínház A Tenkes kapitány című nagyszabású színpadi produkciójának a Kárpát-medence nagy részét felölelő, tizenegy állomásos turnéját megszervezze. A Magyar Nemzeti Tanács javaslatára, azzal egyetértve lett a délvidéki helyszín, Zenta kiválasztva.

Milyen alkalomból készült A Tenkes kapitánya című előadás?

– Tíz évvel ezelőtt állította színpadra az együttes a nagy sikerű tévéfilm forgatókönyve nyomán készült két felvonásos táncjátékot, amit azóta is folyamatosan műsoron tartanak, és viszik el örömmel bárhová, ahol magyarok élnek. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara mellett a Honvéd Férfikórus is szerepel az előadásban. A történetet Zs. Vincze Zsuzsa írta színpadra, a rendező-koreográfus pedig Zsuráfszky Zoltán.

Mit idéz meg a produkció? A mondanivalóját, a látványát, a zenéjét illetően, milyen élményben lehet majd részük azoknak, akik ma este megtekintik az előadást?

– Megőrizve az Örsi Ferenc forgatókönyvéből készült tévésorozat legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a néptáncegyüttes megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát, néptáncos kincsünk segítségével megmutatva nemzetünk történelmének ezt a kiemelkedő korszakát. És hogy milyen élményben lesz részük azoknak, akik megtekintik az előadást? Biztos vagyok abban, hogy mindenkit elvarázsol majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes magas színvonalú játéka – nyilatkozta Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.