2024. március 29., péntek

„A bábszínházban minden lehetséges”

Vasárnap kezdődik Szabadkán a 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

Az idei Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál megnyitójára 18.30-kor kerül sor a szabadkai Gyermekszínházban. Ekkor adják át a Kis Herceg-díjakat is, amelyet minden évben azoknak ítélnek oda, akik a gyermekszínházakhoz kötődően kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki. Az idei díjazottak a 101 éves Branka Veselinović színművésznő – aki a koránál fogva nem lesz jelen a megnyitón –, valamint Ranko Risojević költő, író, esszéista, drámaíró, aki egyben az egyik zsűritag is. A megnyitó után 20 órától a közönség a Jadran színpadon megtekintheti az újvidéki Ifjúsági Színház Jack London A vadon szava című műve nyomán készült előadását, amelyet tíz éven felülieknek ajánlanak, és ezzel el is kezdődik a versenyprogram.

Az idei fesztivál 27-éig tart, az előadások Kínából, Dél-Koreából, Oroszországból, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból, Belgiumból, Bulgáriából, Montenegróból és Magyarországról érkeznek. A versenyprogramban 14 előadást láthatunk majd. Ahogyan azt a sajtótájékoztatón Zoran Đerićtől, a fesztivál igazgatójától és szelektorától hallhattuk, a jelentkezők szempontjából nagy volt az érdeklődés:

– Több mint száz előadás pályázott, egyebek közt Brazíliából, Chiléből, Mexikóból, Spanyolországból, valamint Tunéziából is, és számos produkciót azért nem hívhattunk el, mert nagyon korlátozottak a pénzügyi lehetőségeink. A költségvetésünk ugyan valamivel nagyobb, mint tavaly, de még mindig nem elég ahhoz, hogy az elképzeléseink szerint sokszínűbbre, több ország részvételével szervezzük meg a fesztivált. Szeretnénk köztársasági és tartományi szinten jobban felhívni a figyelmet a fesztiválra, hogy kapjon megfelelő támogatásokat, ne kelljen a pénzhiány miatt lemondani érdekes és fontos előadásokat. A nehézségek ellenére is igyekeztünk sokrétű válogatást összeállítani, a közönség láthat majd régi színházi formákat követő produkciókat, innovatívabbakat, kísérletezőbbeket, szövegeseket és szöveg nélkülieket is, olyanokat, amelyek kifejezetten a kisebbeket célozzák meg, de olyanokat is, amelyek a felnőttekhez is szólnak. A gyermekeknek mindenképpen nagy élményben lesz részük, hiszen a bábszínházban minden lehetséges – tudtuk meg Zoran Đerićtől.

Ilija Tatić, a fesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója a kísérőrendezvényekre is felhívta a figyelmet:

– A versenyprogramon kívül is láthatunk majd érdekes előadásokat, emellett kiállításokra, műhelymunkákra, tanácskozásokra, beszélgetésekre és könyvbemutatókra is sor kerül. A város központjában ezúttal is színpad lesz felállítva, ahol szintén különböző produkciók zajlanak. Idén 6,5 millió dinárból gazdálkodhatunk, nem kaptunk köztársasági és tartományi szintű támogatást, a szabadkai önkormányzat azonban megközelítőleg 4,5 millió dinárral a fesztivál mellé állt – mondta Ilija Tatić.

Az előadásokat a Jadran színpadon, a szabadkai Gyermekszínházban, valamint a Kosztolányi Dezső Színházban láthatja a közönség, de számos programra kerül sor a Szabadkai Városi Könyvtárban is. A részletes műsor a fesztivál weboldalán található meg. A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a belépés az előadásokra díjtalan, viszont a termek befogadóképessége korlátozott.