2024. április 20., szombat

„Tevékről, sivatagokról álmodtam”

A szabadkai Népkör MMK vendége volt Lőrincz L. László népszerű magyar író

Szerdán este a szabadkai Népkör MMK-ban tartott író-olvasó találkozót Lőrincz L. László, a Leslie L. Lawrence néven is ismert, tudósból, mongolszakértőből, egyetemi docensből lett kalandregényíró, akivel Miskolczi József beszélgetett. Ahogyan azt hallhattuk, Lőrincz L. László először lépett fel Vajdaságban, régebben csupán átutazóban volt, de nagy örömmel jött találkozni a rajongóival, hiszen a könyvei nálunk is rendkívül olvasottak. Lőrincz L. László nyolcvanéves, de még most is évente két-három könyvet ír. Ha a tudományos munkáit is figyelembe vesszük, több mint nyolcvan kiadványt jelentetett meg.

A szórakoztató, érdekfeszítő est során Lőrincz L. László kalandos, fordulatos életútjáról is mesélt. Ahogyan azt megtudhattuk: Szilvásszentmártonon született, de Kaposváron nőtt fel, a középiskolát a Cukor- és Édesipari Technikumban fejezte be, majd pedig az ELTE történelem–mongol szakán diplomázott. A tanulmányai során több évet töltött a Távol-Keleten és ösztöndíjasként tanult Ulánbátorban. Az est során Lőrincz L. László izgalmas történetein keresztül a közönség betekintést nyerhetett úgy a kutatói-, mint az írói tevékenységébe is. Azt is megtudhattuk, hogy mi sarkallta írásra és miért vonzotta annyira a Távol-Kelet:

– Nagyon sokat olvastam. Ez jellemezte a generációmat, mivel nem igazán létezett más médium, ami elcsábította volna az embereket az olvasástól. Tévé sem volt, csak rádió. A kedvenc íróm Karl May lett, aki ifjúsági regényeket írt, a történetei leginkább Észak-Amerika vadas pusztaságain játszódnak, indiánok között, ő alkotta meg Winnetou karakterét is. Ezeket nagyon szerettem olvasni, azonban Karl May másmilyen könyveket is írt, szintén kalandregényeket, azok helyszíne viszont a mai Közel-Kelet. Fiktív utazásokról szólnak, sivatagokba kalauzolnak, tevekaravánban menetelők közé. Én is elkezdtem tevékről és sivatagokról álmodni. Amikor ezeket a könyveket elolvastam, úgy éreztem, nem is kell pályát választanom, a pálya választott engem, én is nagy utazóvá válok és lesz egy tevekaravánom. Ilyen nagy álmokat szőttem Kaposváron az ötvenes években. Közben azon is elgondolkodtam, hogy ez keleti nyelvtudás nélkül nem nagyon fog menni. Ekkor elhatároztam, hogy megpróbálok bejutni az ELTE-re – tudtuk meg egyebek közt Lőrincz L. Lászlótól.

A rendezvényen az érdeklődők vásárolhattak is az író könyveiből, a beszélgetés után pedig sokan álltak sorba dedikálásért, és többen otthonról is hozták a könyveiket, hogy az író aláírja.