2024. április 24., szerda

Közelebb Amerikához

Javult az együttműködés Szerbia és az USA között – Az államfőnél járt a leköszönő nagykövet

Jobban megérti egymás álláspontjait az Egyesült Államok és Szerbia, szorosabb kapcsolatok alakultak ki a két ország között, értett egyet mai megbeszélésén Belgrádban Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Kyle Scott leköszönő amerikai nagykövet, aki távozása előtt utolsó látogatást tett az államfőnél.

A szerb elnök meggyőződését fejezte ki, hogy a politikai eszmecsere fokozódott a két állam között az elmúlt időszakban, de az amerikai beruházók is nagyobb érdeklődést mutatnak a szerb piac iránt most, mint korábban. Reményét fejezte ki, hogy mindkét fél közös célja olyan magas szintre állítani vissza a kapcsolatokat, amilyenen évtizedekkel korábban voltak, az őszinte partnerség szintjére, s hogy a jövőben több szó esik majd azokról a tényekről, amelyek összekapcsolják és nem elválasztják egymástól a két nemzetet. Köszönetet mondott az amerikai nagykövetség által a médiában folytatott „Önök jelentik a világot!” elnevezésű reklámkampányért is, melyben a szerb–amerikai együttműködés kiemelkedő pillanataira hívják fel a figyelmet, de nem a háborús múltat, hanem a kultúrát, tudományt, űrkutatást, a kiemelkedő felfedezéseket fókuszba állítva.

Scott hangsúlyozta: mandátumának elmúlt három és fél évében nőtt az amerikai beruházások száma, ma már 20 ezer személyt foglalkoztatnak Szerbiában amerikai érdekeltségű vállalatok, de új befektetések érkezésére is számít, jelentette ki. Köszönetet mondott Vučićnak a két ország közötti kapcsolatok előremozdításáért, továbbá a régióbeli egyensúly megteremtése, fenntartása terén kifejtett tevékenységéért.

Koszovó kérdése kapcsán egyetértettek abban, hogy a kompromisszum jelenti a megoldást, hogy mindkét félnek „nyertesnek” kell lennie a folyamat végén. Scott szerint Pristinának vissza kell vonnia a szerb árura kirótt százszázalékos vámilletéket, Szerbiának pedig további lépéseket kell tennie a viszonyok rendezése érdekében.