2024. április 20., szombat

A Krašra pályázik a szerb papírkirály

A Nebojša Šaranović szerb üzletember tulajdonában levő Kappa Star cégcsoport a napokban a zágrábi Kraš részvényeit vásárolja, és már 5 százalékos részesedése van a több mint százéves, nagy tekintélyű horvát édesipari vállalatban – tette közzé a horvát média. A Kappa Star képviselői erről egyelőre nem nyilatkoznak.

A Kappa star csoport Cipruson alapított beruházási cég, 5 vállalat tartozik hozzá: a belgrádi Umka, Ekostar Pak és FHB papírüzemek, valamint a cservenkai Jaffa és a nagykikindai Banini édességgyár. 2019 januárjáig a belgrádi papírgyár, valamint az Avala Ada 100 százalékos tulajdonosa is volt, de akkor 133 millió euróért mindkettőnek a 75 százalékát eladta egy írországi cégcsoportnak.

A papírgyárairól papírkirálynak is nevezett Nebojša Šaranović 1991-ben az akkor alakult Delta M első öt alkalmazottja közé tartozott, Miroslava Mišković legközelebbi munkatársának mondhatta magát. A kereskedelemben felmutatott kivételes tehetségének köszönhetően 1993-ban Mišković

Oroszországba irányította, ahol jó üzletekkel duzzasztotta a Delta számláit. 2004-ben önállósult, akkor kezdett papír- és édességgyárakat vásárolni.