2021. január 16., szombat

A Microsoft 40 milliárdos részvény-visszavásárlási programot jelentett be

A Microsoft 40 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási program beindításáról döntött és 11 százalékkal megemelte a negyedéves osztalékot.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

A cég igazgatótanácsa határozott a „legfeljebb” 40 milliárd dollár értékű saját részvény visszavásárlását célzó program elindításáról. A döntés értelmében nem jelölték meg, hogy meddig tart a program, azt bármikor leállíthatják. A Microsoft 2013-ban és 2016-ban is vásárolt fel saját részvényt. Az igazgatótanács arról is határozott, hogy az előző negyedévhez képest 11 százalékkal (5 centtel), 51 centre emeli a negyedéves osztalék összegét. A Microsoft egyike annak a három amerikai cégnek az Amazon és az Apple mellett, amelyeknek a piaci tőkeértéke elérte az 1000 milliárd dollárt.

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be szerdán a Microsoft, a társaság emellett a negyedévente kifizetett osztalékot is megemelte. A befektetők kedvezően fogadták a bejelentést, a Microsoft árfolyama emelkedett a szerdai, zárás utáni kereskedésben. A Microsoft szerdán 40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot jelentett be, a társaság szerint a részvény-visszavásárlásoknak nincs lejárati ideje és a program bármikor vissza is vonható. A menedzsment mindemellett 5 centtel 51 centre emelte meg a negyedévente kifizetendő osztalék mértékét, amellyel a társaság részvényei 1,47 százalékos osztalékhozamot kínálnak a befektetők számára. A Microsoft immár harmadik alkalommal jelentett be ekkora méretű részvény-visszavásárlást, a menedzsment korábban 2013-ban és 2016-ban is hasonló programokat hagyott jóvá. Az időzítés aligha véletlen, mivel a társaság a 2016-os részvényvisszavásárlási programja néhány hónapon belül véget ér. A társaság részvényei 0,8 százalékos emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést, a bejelentés után a részvények 1,1 százalékot erősödtek a zárás utáni kereskedésben. A Microsoft részvényei jól teljesítettek idén, a cég papírjai idén 36,4 százalékkal kerültek feljebb. (Portfolio.hu és Vg.hu nyomán)