2024. április 20., szombat

Betegjogok Zentán

A lehetőség adott, élni kell vele

Ha az embernek orvoshoz kell mennie, és ott rossz tapasztalatok érik, többnyire örül annak, hogy túl van az egészen, és esze ágában sincs napirenden tartani a témát. Pedig fontos, hogy páciensként tisztában legyünk a jogainkkal, és fölszólaljunk a saját érdekünkben. Ebben segítenek a páciensek jogvédelmével megbízott tanácsadók, akiknek az elérhetőségét minden egészségügyi intézményben jól látható helyre ki kell függeszteni. Zentán ezt a szerepet jelenleg Ugri Andrea jogász látja el, aki arról számolt be, hogy kevés panasz érkezik hozzá, és sokan már attól jobban érzik magukat, hogy elmesélhették az élményeiket.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A szakértőt a betegjogi tanácsadók munkájáról és a panasszal élni kívánók lehetőségeiről kérdeztük.

 Milyen feladatokat lát el a páciensek jogvédelmével megbízott tanácsadó?

– A tanácsadó a páciensek egészségvédelemmel, egészségügyi intézményekkel kapcsolatos panaszait vizsgálja ki. Ide tartozik a kórház, az egészségház, valamint a magánpraxisok is, a fogorvosi rendelők, a gyógyszertárak. Maga az eljárás azzal kezdődik, hogy a páciens írásban vagy szóban felkeresi a tanácsadót. Ha ezt írásban teszi, akkor a panaszt a városháza fogadóirodájában kell leadnia, onnan kerül el hozzám. Megnézem, kiket érint az ügy, melyik intézménnyel szemben emel a páciens kifogást. Beadvánnyal fordulok hozzájuk, hogy ők is elmondhassák a véleményüket az esetről. Miután az érintett szerv ezt a véleményt megküldi, elkészítem a jelentést, amiben leírom, hogy sérült-e a páciens joga. Az adott szervnek ennek fényében kell eljárnia.

Kikényszeríti valaki, hogy a jogsérelmeket komolyan vegyék az intézmények, és megfelelő intézkedéseket foganatosítsanak?

– Ha kiderül, hogy valóban jogsértés történt, azt utólag orvosolni már nem lehet. Mi felhívjuk az intézmény figyelmét arra, hogy a későbbiekben kerülje el ezt a problémát. Kikényszerítés nincs, de az egészségügyi intézményeknek saját érdekük, hogy komolyan vegyék a jelentésben foglaltakat, és minél kevesebb eljárás legyen. Ez azért van, mert az akkreditációjuknál a panaszok számát is figyelembe veszik. Ezért általában együttműködőek, és ha probléma merül fel, azt ténylegesen próbálják orvosolni.

Honnan szerezhetnek információt a betegek a jogaikról?

– Erről a páciensek jogairól szóló törvény rendelkezik, amelynek a magyar nyelvű fordítása hozzáférhető a paragraf.rs címen megtalálható jogtárban és a Magyar Nemzeti Tanács honlapján is. Ez a törvény nagy vonalakban megállapítja a páciensek jogait, és rendelkezik az ezek védelmével megbízott tanácsadó feladatköréről is. Emellett rengeteg más törvény és alacsonyabb rendű jogszabály is van, amelyek érintik a betegek jogait is.

Milyen kifogásokkal kereshetik meg önt a páciensek?

– Nem gyakori jelenség, hogy a páciensek kifogással szeretnének élni. Valószínűleg nincsenek is tisztában azzal, hogy tanácsadóként milyen hatáskörben járhatok el. Volt, aki a kórházból hívott fel, hogy az orvos nem engedi, hogy saját felelősségére hazamenjen. Ilyen esetekben ügyvédre van szükség, a tanácsadó utólag jár el, amikor történt valami, amit a páciens sérelmez. Például előfordult, hogy valaki az ellen emelt panaszt, hogy túl sokat várt a rendelőben. Az ellen is lehet például kifogással élni, hogy a sürgősségin indokolatlanul megvárakoztatták, vagy a beteg megalázva érezte magát az intézményben. Elő szokott fordulni az is, hogy telefonon elmesélik, mi történt velük, de további lépéseket nem tesznek, mert már ettől jobban érzik magukat.