2024. március 29., péntek

Mosolytanya Zentán

Vasárnap délutáni kikapcsolódás a családnak

Szeptember 22-én, vasárnap a délutáni órákban minden bizonnyal gyermekzsongástól lesz hangos a zentai Lovastanya, ugyanis a Ci-Fi információs iroda ekkor indítja útjára Mosolytanya elnevezésű rendezvényét.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Szalai Teodóra, az információs iroda koordinátora napilapunknak elmondta, hogy a nyaranta megtartott Mosolytenger fesztivál szervezőinek többen is emlegették, hogy év közben több alkalommal is rendezhetnének gyermekfesztivált. Ezen a nyomon elindulva a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően mini gyermekfesztivált szerveznek Mosolytanya elnevezéssel. Az illetékes beszélt arról is, hogy elsősorban a helyieknek és a Zenta környékén élőknek szánják a rendezvényt, de természetesen bárki bárhonnan eljöhet kikapcsolódni.

A szervezők igyekeztek minden olyan programot beletenni, ami a júniusban megrendezett gyermekfesztiválon is jól működött. Így délután két órától este hétig lesznek légvárak, trambulinok, és a helyszínből kifolyólag lovagolhatnak is a gyerekek. Jelen lesznek a zentai civil szervezetek képviselői, és náluk különféle logikai játékokat játszhatnak, kézműves-foglalkozásokat próbálhatnak ki. A Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditornászai és tűzzsonglőrei is fellépnek. Ezenkívül lesz egy úgynevezett Frizurasarok is, ahol a lányoknak különböző frizurákat készítenek, lesz egy régészhelyszín, ahol a gyermekek kipróbálhatják, milyen is a régészet, s egy adott területen kutatgathatnak, ugyanakkor szerveznek kiütőcske-, szkanderbajnokságot és más érdekes ügyességi játékokat. A mini Mosolytengeren lesz egy bábozós helyszín is, ahol három bábelőadást nézhetnek meg az érdeklődők. Itt fellép a moholi Jancsi Bohóc Bábszínház, a temerini Vándor Bábszínház, és az Újvidéki Színház is bábelőadással rukkol elő. Ezenkívül bűvész is szórakoztatja majd a közönséget, s lesz Babasarok is. A nyári gyermekfesztiválhoz hasonlóan ez a rendezvény is ingyenes, itt garasokat sem kell gyűjteni, így tényleg azt játszhatnak, azt próbálhatják ki, amit akarnak. Szalai Teodóra szerint most kiderül, hogy tényleg van-e igény egy ilyen minifesztiválra, és ha igen, akkor az elkövetkezőkben is megrendezik ezt a kisebb méretű gyermekfesztivált.

A rendezvényt rossz idő esetén is megtartják.