2024. április 16., kedd
13. NEMZETKÖZI PROSEFEST

Orcsik Roland az egyik meghívott vendég

Szeptember 23-ától 28-áig Újvidék lesz a Prosefest nevű, nemzetközi prózafesztivál házigazdája.

Az Újvidéki Művelődési Központ tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt Bojan Panaotović, a művelődési központ igazgatója, Nenad Šaponja író, irodalomkritikus, Đorđe Pisarev, a fesztivál szóvivője és Nedeljko Mamula szerkesztő, megtudtuk, hogy a 13. fesztiválra hét eminens hazai és külföldi prózaírót hívtak: Viktor Jerofejevet Oroszországból, Steve Sem-Sandberget Svédországból, Natalia Fedorukot Lengyelországból, Dejan Trajkoszkit Észak-Macedóniából, Orcsik Rolandot Magyarországról, valamint Draginja Ramadanski és Milutin Ž. Pavlov hazai írókat.

A nemzetközi rendezvény szervezői jeles hazai és külföldi prózaírók bemutatásával szeretnék megteremteni a közvetlen kapcsolatot szerző és olvasó között. A kiváló szervezésnek, a nagy látogatottságnak és az igen elégedett résztvevőknek köszönhetően a Prosefestet jogosan nevezik Irodalmi Exitnek. Az eddigi rendezvényekre mintegy 50 000-en látogattak el, főként a fiatalabb olvasóközönség köréből.

A bevezető programok 23-án kezdődnek, a főrendezvények pedig kedden. Aznap 18 órakor kerül sor a prózafesztivál ünnepélyes megnyitójára az Újvidéki Művelődési Központban, az Ifjúsági Tribün klubjában. A megnyitó keretében átadják Viktor Jerofejev oroszországi írónak a Milovan Vidaković nemzetközi irodalmi díjat. A koktél után a díjazott íróval a székvárosi Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium diákjai beszélgetnek.

Orcsik Rolanddal, a nemzetközi Prosefest egyik meghívott íróvendégével szeptember 25-én, szerdán, 13.30-kor a Svetozar Marković Gimnáziumban lesz beszélgetés. A szerző munkásságát 26-án, csütörtökön, 19 órakor az Újvidéki Művelődési Központban Pataki Angéla méltatja, és az íróval a Svetozar Marković Gimnázium diákjai beszélgetnek. Orcsik Roland 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén. 1992 óta Magyarországon él. Költeményeket, esszéket, tanulmányokat, kritikákat ír és délszláv nyelvekből fordít.