2024. április 25., csütörtök

Finn kulturális napok Újvidéken

A székvárosba látogatott Kimmo Lähdevirta, Finnország belgrádi nagykövete, a diplomatát a városházán ünnepélyes keretek között fogadta Miloš Vučević polgármester.

A találkozón a résztvevők kiemelték Finnország és Szerbia sikeres együttműködésének a jelentőségét, majd a polgármester ismertette a finn nagykövettel Újvidék és Vajdaság gazdasági és idegenforgalmi potenciálját. Vučević elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a finn nagykövet előadást tart-tartott az Egység Művelődési Állomáson, és megnyitja-megnyitotta az Innovatív finn dizájn elnevezésű tárlatot. Ez az érdekes, iparművészeti előjelű rendezvény Finnország belgrádi Nagykövetségének és a Novi Sad 2021 Alap – Európa Kulturális Fővárosa együttműködésének az eredménye, egyike azoknak a momentumoknak, amelyekkel székvárosunk 2021 évi, fővárosi rangjára készül. – A skandináv országok világviszonylatban példaképnek szolgálnak a társadalmi haladás és hatékonyság tekintetében. Örvendetes hír, hogy városunkban ma, számunkra rendkívül fontos témákról hallhatunk információkat – nyilatkozta Újvidék polgármestere.

Lähdevirta nagykövet elmondta, hogy első ízben jár a tartományi székvárosban, köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért. A nagykövet hangsúlyozta, fontos ápolni a két ország kapcsolatait, reméli, hogy ennek az összeköttetésnek újabb lehetőségei alakulhatnak ki. Gratulált az újvidéki önkormányzatnak annak kapcsán, hogy fáradozásaik eredményeképpen a városnak sikerült megszereznie az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet.

Az újvidéki Egység Művelődési Állomáson rendszeresek a kulturális előjelű események (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki Egység Művelődési Állomáson rendszeresek a kulturális előjelű események (Dávid Csilla felvétele)

Lähdevirta nagykövet a fogadás után az Egységben mondott beszédében leginkább azokról a témákról szólt, amelyek Finnország az Európai Unión belüli, soros elnökségéhez kapcsolódnak. A finn nagykövet elmondta, hogy a finn elnökséget a Fenntartható Európa – Fenntartható jövő szlogennel valósítják meg. Finnország július 1-jén vette át az Európai Unió soros elnökségét Romániától, a finn elnökség prioritásai közé tartozik a közös értékek védelme, a jogállamiság megerősítése, a versenyképesség növelése, az inkluzív oktatási és társadalmi rendszer erősítése, a klímaváltozás elleni harc, valamint egy átfogó, közbiztonsági rendszer kialakítása.

A nagykövet előadása után az Egységben megnyílt a Finn innovatív dizájn elnevezésű tárlat, amelynek témája a kreatív hozzáállás korunk problémáinak kiküszöbölésére. Ilyenek például az összetett, technológiai problémák megoldása, a dizájn és a kommunikációs rendszerek kapcsolata, a hajóépítés, az egészségügy és a dizájn kapcsolata, valamint az innovatív bútorkészítés művészete. A tárlat szerzője Jarno Peltonen, a helsinki Dizájnmúzeum volt igazgatója.

A tárlatmegnyitó egyben a finn kulturális napok kezdetét jelenti, amelyet szeptember 22-éig tartanak meg a tartományi székvárosban. A rendezvénysorozat keretében számos előadást, műhelymunkát és prezentációt tartanak annak érdekében, hogy az újvidékiek minél jobban megismerjék a finn kultúrát és művészetet.

Nyitókép: Az újvidéki Egység Művelődési Állomáson rendszeresek a kulturális előjelű események (Dávid Csilla felvétele)