2024. április 25., csütörtök

Történelmi emlékzászlók ajándékba

Huszonhárom zászlóval érkeztek a budapesti Belvárosi Önkormányzat képviselői Topolyára

Rangos és kedves vendégeket köszönthettek az elmúlt hétvégén a topolyai Petőfi Sándor cserkészcsapat tagjai otthonukban.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A budapesti V. kerületi Belvárosi Önkormányzat képviselői és cserkészei érkeztek vendégségbe hozzájuk, nem üres kézzel jöttek, hanem különleges, értékes ajándékokkal. Szentgyörgyvölgyi Gábor országgyűlési képviselő, Boda Éva, a polgármesteri hivatal kulturális tanácsnoki titkárságának referense, illetve az Anonymus cserkészcsapat két tagja, Kapiller Bernadett és Jász Mihály érkeztek Topolyára, és ünnepség keretében átadták a huszonhárom történelmi zászlót vendéglátóiknak.

Az ünnepséget megelőzően Péter Tamás parancsnok röviden ismertette a vendégekkel a topolyai Petőfi Sándor csapat munkáját, idei tevékenységét, terveit, beszámolt a topolyai cserkészek nyári világtalálkozón szerzett amerikai élményeiről is. A zászlók átvételekor a parancsnok a következő gondolatokkal köszönte meg az ajándékot:

– Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen értékes és hasznos ajándékot vehettünk át Topolya testvérvárosának, Budapest V. kerületének képviselőitől. Ígérjük, hogy méltó helyet találunk a zászlóknak és büszkén fogjuk megismertetni a fiatalokkal is egy-egy korszak lobogójának történelmi hátterét, hiszen ez a huszonhárom lobogó felidézi nemzeti történelmünk egy-egy jelentős, hősi időszakát.

Az ünnepség folytatásában Boda Éva elszavalta Kosztolányi Dezső 1925-ben írt Zászló című költeményét. Ezt követően a vendégek nevében Szentgyörgyvölgyi Gábor köszöntötte a házigazdákat:

– A Belvárosi Önkormányzat történelmi zászlók sorozatának hiteles másolatával érkeztem közétek, hogy ajándékul és összetartozásunk jeléül átadjam nektek. A zászlókat, amelyek nem csak lobogó tárgyak az utca fölött. Manapság talán már annak tűnnek, de ezek a zászlók, ennek a huszonhárom zászlónak az eredetije nem pusztán az utcák fölött lobogott csak. Ezek olyan gyökérzetű szimbólumok, amelyek ma kimondottan a nemzeti összetartozást jelképezik. A zászlóknak nevelési célzatuk is van, hogy a felnövekvő generáció el ne felejtse, őseink ezen lobogók alatt tettek tanúbizonyságot arról, hogy a haza nem eladó – mondta az országgyűlési képviselő.