2024. április 19., péntek

Őszi időszámítás a Komgradban

Bővül az ivóvíz-hálózat, végzik a kéménykotrást, készülnek a fűtési idényre

Az ivóvíz-hálózat 5. körgyűrűjének kiépítése zajlik Topolyán, ez a Becsei utat, a Milutin király utcát és a Kraljević Marko utcát érinti, mintegy 1000 méteres szakaszon. A bővítésre várhatóan még ebben a hónapban pontot tesznek, de mivel a munkásoknak a váratlan csőtöréseket és meghibásodásokat is kezelniük kell, akár el is húzódhat mindez – tudtuk meg Marina Klobušickitől, a Komgrad Kommunális Közvállalat szóvivőjétől.

– Az új vezetékeknek köszönhetően a topolyaiaknak áttisztított, egészségesebb ivóvizet tudunk szolgáltatni. Ennek annyi az alapfeltétele, hogy a polgár eljön hozzánk, és megkötjük az együttműködési szerződést. Tisztában vagyunk a családok átlagos anyagi hátterével, ezért lehetővé tettük a hat havi részlettörlesztést is, illetve az önkormányzat támogatásának köszönhetően valamennyivel kevesebb a háztartásokra háruló teher. A rákapcsolódási díj egyébként tartalmazza az anyaghasználati költséget és a munkadíjat is. Továbbá a Komgrad az új hálózatra való csatlakozás alapfeltételeként szabta meg, hogy a háztartás rendelkezzen vízórával, illetve egy szabályosan kialakított, 1x1 méteres aknával – tudtuk meg a Komgrad szóvivőjétől, aki elmondta azt is, hogy múlt évben elkezdték a GPS-es követővel ellátott vízórák beépítését.

– Nagy érdeklődés kísérte, illetve kíséri ma is ezt a kísérleti jellegű projektumot. Ugyan a távolról is követhető fogyasztásmérőt költségesebb felhelyezni, mint a hagyományos vízórát, de ennek az az előnye, hogy akkor is le tudjuk olvasni az állását, ha nem lépünk be az ingatlan területére, és a háztartásoknak nem kell azon gondolkodni, hogy eljuttassák hozzánk a fogyasztási értéket. Továbbra is fogadjuk a polgárok igénylését a tolóablakoknál – tette hozzá Marina Klobušicki.

A nagyobb mennyiségű csapadék különösen azon háztartások életét keseríti meg, illetve rongálja a házak állapotát, ahol nem lett kialakítva árok az utcán. Esetleg korábban volt, de az be lett temetve, mert sajnos erre is van példa. A Komgrad ezzel kapcsolatban is várja a lakossági bejelentéseket.

– A felszíni vizeket elvezető árkok kialakítása, pontosabban a korábbiak kitakarítása az egyik nagyobb léptékű beruházása a közvállalatnak. Ebben mostanában a Sinkovics József, a Szent Száva, az Ifúsági utca egy része érintett, valamint a Lenin és a Liszt Ferenc utcákat kapcsoltuk be a folyamatba – nyilatkozta a Komgrad szóvivője.

A KÖZVÁLLALAT KÉSZÜL A FŰTÉSI IDÉNYRE

– A Komgrad két táv-fűtőkazánt üzemeltet, Vid utcaihoz 175 lakás tartozik, ebből 96-ban igényelték a szolgáltatásainkat, a Duna utcaihoz 286 lakás tartozik, itt 161 esetben biztosítja a Komgrad a fűtést. A Duna utcai mazutos kazán nem volt fenntartható, illetve rossz hatásfokkal rendelkezett a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve, ezért azt gázgenerátoros megoldásra cseréltük le. A kivitelezők biztosítottak bennünket, hogy a fűtési idényre befejezik az átalakítási munkát. Október 1-étől próbaüzemmódban kezdi meg a fűtést a közvállalt, hogy október 15-étől megindulhasson teljes kapacitással a fűtési szezon.

Marina Klobušicki felhívta a figyelmet, hogy folyamatban van a községben az egyre népszerűbb kéményseprési szolgáltatás iránti igények felmérése. A pénteki napokra ütemezett szolgáltatás díja a kémény nagyságától függetlenül 1000 dinár. A munkálatokat igény szerint a község falvaiban is elvégzik, ebben az esetben a polgároknak minimális kiszállási díjat kell fizetniük. Az érdeklődők a 024/712-510-es telefonszámon tudnak ezzel kapcsolatban bővebb információt kapni, de a Komgrad Facebook-oldalán üzenetben is jelenthetik az igényeiket.