2024. április 20., szombat

Tájkép vihar után

Nagy károkat szenvedtek a ludasi gazdák – Az ítéletidő a helyi temetőt sem kímélte

Ahogy beszámoltunk róla, múlt hétfőn nagy erejű vihar söpört végig Szabadkán és környékén. Az ítéletidő mindösszesen fél óráig tartott, de az erős szél fákat döntött ki, a nagy mennyiségű csapadék pedig megbénította a közlekedést. A legnagyobb pusztítást Ludas szenvedte el, ahol a vihar a termőföldeket, a villanyvezetékeket, a lakóházakat és a gazdasági épületeket sem kímélte.

A nagy erejű szél a tűzfalat is ledöntötte (Fotó: Gergely Árpád)

A nagy erejű szél a tűzfalat is ledöntötte (Fotó: Gergely Árpád)

A viharkárokkal kapcsolatban Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak, aki elmondta, hogy a falu idős lakói sem emlékeznek olyan ítéletidőre, mint amilyen a múlt hétfőn csapott le a településre. Sokan tornádóhoz hasonló felhőtölcsért is láttak, sőt egyesek szerint egyszerre három felhőtölcsér is pusztított a településen. Aladics Tibor ehhez hozzátette, hogy ő maga is szemtanúja volt egy ilyen felhőtölcsér kialakulásának.

Aladics Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Aladics Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

A soha nem látott ítéletidő hatalmas pusztítást vitt végbe a faluban. Szinte nincs olyan ház, amelyben nem okozott valamilyen kárt a vihar. Legfőképp tetőket bontott meg, cserepeket sodort le, de voltak olyan esetek is, ahol a tűzfalakat is kidöntötte. Aladics Tibor elmondta, hogy azoknál a háztulajdonosoknál, akik biztosítást kötöttek, a biztosító már felmérte a károkat, de hozzátette, hogy tudomása szerint kevés az olyan falubeli, aki kötött biztosítást.

Az Engi család háza szenvedte el a legnagyobb kárt (Fotó: Gergely Árpád)

Az Engi család háza szenvedte el a legnagyobb kárt (Fotó: Gergely Árpád)

A faluban a legnagyobb pusztítást az Engi család háza szenvedte el. Engi Irén lapunknak elmondta, hogy a házuk tetejét szinte teljesen letépte, a tűzfalat pedig kidöntötte a nagy erejű szél. Emellett néhány ablak is betört, valamint az erkély kerítését is elsodorta. Mint mesélte, akkora morajjal jött a vihar, hogy a házban nem is hallotta, hogy a tűzfal ledőlt. A ház helyreállítási munkálatait önerőből kezdték meg.

Engi Irén (Fotó: Gergely Árpád)

Engi Irén (Fotó: Gergely Árpád)

– Körülbelül kétezer euró a kárunk. Sajnos a házat nem biztosítottuk, de ha helyreállítottuk a vihar okozta károkat, biztos hogy kötünk biztosítást a házra – mondta Engi Irén.

Aladics Tibor arról is beszámolt, hogy a vihar által kidöntött fák is sok gondot okoztak a falunak, ugyanis számos utat járhatatlanná tettek. A falubeliek rögtön a vihar után láncfűrészekkel felszerelve, és egy markológép segítségével kivonultak az utcákra, és még aznap estére szabaddá tették az elzárt utakat. A kidőlt fák azonban a villanyvezetékekben is jelentős károkat tettek.

A nagy erejű szél az öt méter hosszú tetőlemezeket lesodorta (Fotó: Gergely Árpád)

A nagy erejű szél az öt méter hosszú tetőlemezeket lesodorta (Fotó: Gergely Árpád)

– Az áramszolgáltató szakemberei szinte azonnal felmérték a károkat, majd el is kezdték a kárelhárítást, de annyi helyen történt kár a villanyvezetékekben, hogy aznap este nem tudták helyrehozni az áramellátást. Valamikor a hajnali órákban a Kosztolányi Árpád utca egyik részén megjött az áram. Később azonban az utca alsó részén egy trafóállomás meghibásodott. Emiatt több lakásban is károsodtak a televíziókészülékek és a mélyhűtők. A Ludasi soron kedd estére állt helyre úgy-ahogy az áramszolgáltatás, de ott, ahol el voltak szakítva a vezetékek, csak szerda reggelre történt ez meg – mesélte Aladics Tibor.

A vihar a falu temetőjét sem kímélte. A sírok legalább hatvan-hetven százalékát ledöntötte a nagy erejű szél. Egyes esetekben csak eldőlt a sírkő, de sok helyen szét is tört a márványlap. Két-három helyen a sírkő ráesett a sírra és be is szakította azt. A szél ledöntötte a temetőben lévő nagy keresztet is.

A sírok legalább hatvan-hetven százalékát ledöntötte a nagy erejű szél (Fotó: Gergely Árpád)

A sírok legalább hatvan-hetven százalékát ledöntötte a nagy erejű szél (Fotó: Gergely Árpád)

– Az esettel kapcsolatban értesítettem a temetkezési vállalat igazgatóját, aki nagyon készséges volt, és rögtön kijött a helyszínre, de csak annyit tudott mondani, hogy a sírok magántulajdont képeznek, így az okozott kár a sírok tulajdonosait terheli. Annyit azonban segített, hogy leadott egy listát, amelyen a térségben tevékenykedő kőfaragók szerepelnek. Arra biztatta a károsultakat, hogy több vállalatnál is érdeklődjenek az árak iránt, mert nagyok a különbségek egyes vállalatok árai között – mesélte Aladics Tibor.

A legnagyobb csapást a falu számára mégis a földeken okozott károk jelentik, ugyanis Ludas szinte teljes lakossága mezőgazdaságból él.

Legtöbb helyen a teljes kukoricatermés a földön fekszik (Fotó: Gergely Árpád)

Legtöbb helyen a teljes kukoricatermés a földön fekszik (Fotó: Gergely Árpád)

– Legtöbb helyen a kukoricatermés a földön fekszik. Ez azt jelenti, hogy kombájnnal már valószínűleg nem lehet betakarítani. Csakis kézzel tudják majd a gazdák összeszedni a termést, ami nagyobb földterületen szinte lehetetlen. Ez egy újabb csapás abban a sorban, amely ebben az évben a gazdákat érte. Hiszen idén az árpa-, a búza- és az olajrepcetermés is veszteséges volt. Abban bíztak, hogy a napraforgó és a kukorica enyhíti majd a veszteségeket. Erre most jött ez a csapás – mondta Aladics Tibor, és hozzátette, hogy a biztosító ebben az esetben nem fizet a károsultaknak, ugyanis csak jégkárokra köthető biztosítás, Ludason pedig, Szabadkával és Paliccsal ellentétben, nem esett jég.

Takács Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Takács Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Takács Tibor ludasi termelő, aki kukoricát is termel és állatokat is tart, egyike azon falubeli gazdáknak, akik nagy károkat szenvedtek el. A termését is pusztította és a gazdasági épületeit is megrongálta a vihar. A szél lesodorta az istállót fedő, öt méter hosszú tetőlemezeket, és hét nagy fát is kidöntött, amelyek rádőltek a melléképületekre, munkagépekre.

Takács Tibornál hét nagy fát is kidöntött a vihar (Fotó: Gergely Árpád)

Takács Tibornál hét nagy fát is kidöntött a vihar (Fotó: Gergely Árpád)

– A Prosperitati Alapítvány pályázata által vásárolt új traktoromra is rádőlt egy fa. Itt szerencsém volt, mert a hátsó rendszámtábla, és néhány lámpája sérült csak meg. A termésről ez nem mondható el. A kukorica negyven százalékát elpusztította, a maradék pedig fekszik a földön. A feleségemmel és a nyugdíjas anyósommal együtt ezt nem tudjuk összeszedni. Ebben az évben nem születtek borjúk, aztán az egyik traktorom meghibásodott. Ez a pusztítás most feltette a koronát erre az évre – panaszolta Takács Tibor.