Tájkép vihar után

Nagy károkat szenvedtek a ludasi gazdák – Az ítéletidő a helyi temetőt sem kímélte

Patyi Szilárd

2019. szeptember 18., 17:18 >> 2019. szeptember 18., 19:55

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Ahogy beszámoltunk róla, múlt hétfőn nagy erejű vihar söpört végig Szabadkán és környékén. Az ítéletidő mindösszesen fél óráig tartott, de az erős szél fákat döntött ki, a nagy mennyiségű csapadék pedig megbénította a közlekedést. A legnagyobb pusztítást Ludas szenvedte el, ahol a vihar a termőföldeket, a villanyvezetékeket, a lakóházakat és a gazdasági épületeket sem kímélte.

A nagy erejű szél a tűzfalat is ledöntötte (Fotó: Gergely Árpád)

A viharkárokkal kapcsolatban Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak, aki elmondta, hogy a falu idős lakói sem emlékeznek olyan ítéletidőre, mint amilyen a múlt hétfőn csapott le a településre. Sokan tornádóhoz hasonló felhőtölcsért is láttak, sőt egyesek szerint egyszerre három felhőtölcsér is pusztított a településen. Aladics Tibor ehhez hozzátette, hogy ő maga is szemtanúja volt egy ilyen felhőtölcsér kialakulásának.

Aladics Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

A soha nem látott ítéletidő hatalmas pusztítást vitt végbe a faluban. Szinte nincs olyan ház, amelyben nem okozott valamilyen kárt a vihar. Legfőképp tetőket bontott meg, cserepeket sodort le, de voltak olyan esetek is, ahol a tűzfalakat is kidöntötte. Aladics Tibor elmondta, hogy azoknál a háztulajdonosoknál, akik biztosítást kötöttek, a biztosító már felmérte a károkat, de hozzátette, hogy tudomása szerint kevés az olyan falubeli, aki kötött biztosítást.

Az Engi család háza szenvedte el a legnagyobb kárt (Fotó: Gergely Árpád)

A faluban a legnagyobb pusztítást az Engi család háza szenvedte el. Engi Irén lapunknak elmondta, hogy a házuk tetejét szinte teljesen letépte, a tűzfalat pedig kidöntötte a nagy erejű szél. Emellett néhány ablak is betört, valamint az erkély kerítését is elsodorta. Mint mesélte, akkora morajjal jött a vihar, hogy a házban nem is hallotta, hogy a tűzfal ledőlt. A ház helyreállítási munkálatait önerőből kezdték meg.

Engi Irén (Fotó: Gergely Árpád)

– Körülbelül kétezer euró a kárunk. Sajnos a házat nem biztosítottuk, de ha helyreállítottuk a vihar okozta károkat, biztos hogy kötünk biztosítást a házra – mondta Engi Irén.

Aladics Tibor arról is beszámolt, hogy a vihar által kidöntött fák is sok gondot okoztak a falunak, ugyanis számos utat járhatatlanná tettek. A falubeliek rögtön a vihar után láncfűrészekkel felszerelve, és egy markológép segítségével kivonultak az utcákra, és még aznap estére szabaddá tették az elzárt utakat. A kidőlt fák azonban a villanyvezetékekben is jelentős károkat tettek.

A nagy erejű szél az öt méter hosszú tetőlemezeket lesodorta (Fotó: Gergely Árpád)

– Az áramszolgáltató szakemberei szinte azonnal felmérték a károkat, majd el is kezdték a kárelhárítást, de annyi helyen történt kár a villanyvezetékekben, hogy aznap este nem tudták helyrehozni az áramellátást. Valamikor a hajnali órákban a Kosztolányi Árpád utca egyik részén megjött az áram. Később azonban az utca alsó részén egy trafóállomás meghibásodott. Emiatt több lakásban is károsodtak a televíziókészülékek és a mélyhűtők. A Ludasi soron kedd estére állt helyre úgy-ahogy az áramszolgáltatás, de ott, ahol el voltak szakítva a vezetékek, csak szerda reggelre történt ez meg – mesélte Aladics Tibor.

A vihar a falu temetőjét sem kímélte. A sírok legalább hatvan-hetven százalékát ledöntötte a nagy erejű szél. Egyes esetekben csak eldőlt a sírkő, de sok helyen szét is tört a márványlap. Két-három helyen a sírkő ráesett a sírra és be is szakította azt. A szél ledöntötte a temetőben lévő nagy keresztet is.

A sírok legalább hatvan-hetven százalékát ledöntötte a nagy erejű szél (Fotó: Gergely Árpád)

– Az esettel kapcsolatban értesítettem a temetkezési vállalat igazgatóját, aki nagyon készséges volt, és rögtön kijött a helyszínre, de csak annyit tudott mondani, hogy a sírok magántulajdont képeznek, így az okozott kár a sírok tulajdonosait terheli. Annyit azonban segített, hogy leadott egy listát, amelyen a térségben tevékenykedő kőfaragók szerepelnek. Arra biztatta a károsultakat, hogy több vállalatnál is érdeklődjenek az árak iránt, mert nagyok a különbségek egyes vállalatok árai között – mesélte Aladics Tibor.

A legnagyobb csapást a falu számára mégis a földeken okozott károk jelentik, ugyanis Ludas szinte teljes lakossága mezőgazdaságból él.

Legtöbb helyen a teljes kukoricatermés a földön fekszik (Fotó: Gergely Árpád)

– Legtöbb helyen a kukoricatermés a földön fekszik. Ez azt jelenti, hogy kombájnnal már valószínűleg nem lehet betakarítani. Csakis kézzel tudják majd a gazdák összeszedni a termést, ami nagyobb földterületen szinte lehetetlen. Ez egy újabb csapás abban a sorban, amely ebben az évben a gazdákat érte. Hiszen idén az árpa-, a búza- és az olajrepcetermés is veszteséges volt. Abban bíztak, hogy a napraforgó és a kukorica enyhíti majd a veszteségeket. Erre most jött ez a csapás – mondta Aladics Tibor, és hozzátette, hogy a biztosító ebben az esetben nem fizet a károsultaknak, ugyanis csak jégkárokra köthető biztosítás, Ludason pedig, Szabadkával és Paliccsal ellentétben, nem esett jég.

Takács Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Takács Tibor ludasi termelő, aki kukoricát is termel és állatokat is tart, egyike azon falubeli gazdáknak, akik nagy károkat szenvedtek el. A termését is pusztította és a gazdasági épületeit is megrongálta a vihar. A szél lesodorta az istállót fedő, öt méter hosszú tetőlemezeket, és hét nagy fát is kidöntött, amelyek rádőltek a melléképületekre, munkagépekre.

Takács Tibornál hét nagy fát is kidöntött a vihar (Fotó: Gergely Árpád)

– A Prosperitati Alapítvány pályázata által vásárolt új traktoromra is rádőlt egy fa. Itt szerencsém volt, mert a hátsó rendszámtábla, és néhány lámpája sérült csak meg. A termésről ez nem mondható el. A kukorica negyven százalékát elpusztította, a maradék pedig fekszik a földön. A feleségemmel és a nyugdíjas anyósommal együtt ezt nem tudjuk összeszedni. Ebben az évben nem születtek borjúk, aztán az egyik traktorom meghibásodott. Ez a pusztítás most feltette a koronát erre az évre – panaszolta Takács Tibor.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége