2024. március 28., csütörtök

Épül a becskereki kikötő

A kiépítés határideje négy hónap

Hatszázezer eurós összegből kikötő épül Nagybecskereken, a Béga partján. Ez a beruházás valójában egy nagyobb, szélesebb szerb–román projektumnak a része. A Béga elnevezésű közös projektum célja pedig a Béga infrastrukturális újjáélesztése, újbóli hajózhatóvá tétele.

Az iszapot a Muzslyai híd közelében tárolják (Fotó: Kecskés István)

Az iszapot a Muzslyai híd közelében tárolják (Fotó: Kecskés István)

A nagy projektum összértéke 14 millió euró, melynek a nagyobb része (11,7 millió euró) IPA- projektumból származik.
Megvalósítása keretében iszaptalanítják és hajózhatóvá teszik a Béga szerbiai, 32 kilométeres szakaszát, a román határtól a bégafői (Klek) zsilipig. A munkálatok keretében felújítják a bégafői és a szerbittabéi zsilipeket, valamint a két település között – a Béga-csatorna töltésén – 30 km hosszú kerékpárutat építenek. A román oldalon Temesvár és a szerbiai határ közötti 37 km-es kerékpárutat még 2015 tavaszán átadták a rendeltetésének. Két méter széles, burkolata három rétegből áll, és a folyó vízszintjétől 2,5–4,5 méterrel magasabban fekszik. Több pihenőhelye is van. A szerbiai szakaszon olyan pihenőhelyeket terveznek, amelyeken lehetőség lesz az elektromos kerékpárok akkumulátorainak a feltöltésére és wi-fi-elérhetőség is lesz. Ha elkészül a bicikliút innenső szakasza is, akkor ez lesz a legrövidebb út (75 km) Nagybecskerek és Temesvár között. A kerékpárút használatához azonban még egy határátkelő létesítésére is szükség lesz Szerbittabé és Ótelek között.

A kikötő Nagybecskereken épül, a Béga legszélesebb szakaszánál, az egykori vágóhíd épülete közelében. Mint ahogy Duško Radišić Nagybecskerek segédpolgármestere, a projektum koordinátora mondta, a kikötő kiépítésének a határideje négy hónap. Ez általa pedig lehetőség nyílik majd a kisebb turistahajók kikötésére, melyek utasai onnan könnyen eljuthatnak a város központjába. Innen indulhatnak majd turistahajók a Császár-tóra, Bégafőre, vagy a Bégának a Tiszába való torkolatához is.

Az összes tervezett munkálatok befejezésének a határideje 2021 augusztusa. A nagybecskerekiekre azonban még egy jelentős feladat vár: a szennyvíztisztító kiépítése, mert az nélkül nehéz lesz a Bégát igazából újjáéleszteni.