2024. április 24., szerda

Új lendülettel az új évadba

Tartalmas időszak előtt áll a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Számos új produkció, vendégelőadások, zenei produkciók és más egyéb műsorok várhatóak az idei évadban is a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Előadást rendez majd Kucsov Borisz, Kokan Mladenović, Mezei Kinga, Urbán András és készül egy monodráma is, Lovas Ildikó szövege alapján. Mindemellett idén is lesz Desiré fesztivál, amely által betekintést nyerhetünk régiónk kortárs színházi kínálatába. Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója izgalmasnak ígérkező, lendületes évadról számolt be lapunknak:

– Megkezdődött az évad első próbája, egy ún. off-produkcióról van szó, amelyet Kucsov Borisz rendez a saját szövege és ötletei alapján, A kút nem kiút munkacímmel. Az előadásban Kucsov Borisz mellett Mészáros Gábor és Búbos Dávid játszik majd. A produkció sajátos, pimasz és humoros módon, lényegében az elvándorlás, a külföldön való munkavállalás témáját járja körbe, bizonyos ügynökségek tapasztalatai alapján, amelyek azzal foglalkoznak, hogy munkásokat külföldre szállítanak. Ezt követően, október végén, Kokan Mladenović rendezi szerzői projektumát, Gusztáv, aki mindenért hibás címmel, a világhírű magyar rajzfilm bizonyos elemeit használva. Gusztáv az a fajta ember, aki meg se nyikkan, ha neki valami nem jó, így valójában ő maga tehet arról a sorsról, ami jut neki – mondta Urbán András, aki szólt arról is, hogy ebben az évadban két produkciót rendez a KDSZ-ben.

– Az egyik kimondottan művészi ambíciókkal készül, A szem vagy A látás munkacímmel. Az előadás a színházi vizualitással és tárgyi valósággal foglalkozik majd, az ember, a színész és a tárgy valóságviszonyát vizsgálja, illetve azt, hogy a tárgy látványa hogyan jut el az emberig. Még idén elkezdődnek a másik produkció előkészületei is. Ennek munkacíme a Desiré Szabadka Szakszervezet, vagy Szindikátus. Ezek inkább irányadó címek, nem véglegesek. Szintén egy sajátos humorú szerzői produkcióról van szó, amely azt a taglalja, hogy a hazugság és rágalom hogyan válik valósággá, ami alapján az ember akár érvényesülni tud a világban. Ennek a kerettörténete az, hogy a KDSZ színészei szindikátust alapítanak, amelyen keresztül el akarják mondani mindazokat a sérelmeket és bántalmakat, amelyek akár az igazgató, a politikum vagy a különböző autoritásokkal bírók részéről érték őket. Tulajdonképpen arról szól az előadás, hogy Szabadkán a történelem során hogyan viszonyultak a színházhoz és milyen szerepet töltött be – tudtuk meg Urbán Andrástól, aki a tavaszi tervekre is kitért.

– Tavasszal Mezei Kinga vajdasági költők, egyebek között Domonkos István, Sziveri János, Koncz István és Tolnai Ottó művei által inspirálva készít egy új előadást, Szedjetek szét címmel. Még ebben az évben, Igor Vuk Torbica, régiónk fiatalabb rendezőgenerációjának egyik úgymond sztáralakja rendez egy előadást, amely még egyeztetés alatt áll, de a tervek szerint az évad vége felé mutatjuk be.

Szintén még ebben évadban megkezdődnek Lovas Ildikó Amikor az Isten hasba rúg című szövege alapján készülő monodráma próbái. Remélhetőleg a bemutatóra is sor kerül az évad folyamán. Ez egy nagyon fontos előadás lesz, a szövege a KDSZ számára íródott – mondta Urbán András, aki más újdonságokról is beszámolt.

– Az új évad 28-án a kezdődik Az úr nevében című előadással, október 6-án viszont a Nézőművészeti főiskola című előadásunkat játsszuk, de ekkortól már új szereposztással. Mess Attila ugyanis újra hajóra szállt, így a szerepét Balázs Áron veszi át. Ebben az évadban is folytatódik a Desiré villamosa rendezvénysorozatunk, a Desiré fesztivál szervezésének egyik fázisa pedig hamarosan lezárul. Nemsokára összeállítjuk a programot és amint teljes lesz, nyilvánosságra hozzuk. Az idei Desiré fesztivál november 23-ától 30-áig tart, az előadások és kísérőprogramok mennyisége hasonlóan alakul majd, mint eddig. Sok programmal készülünk, nagy lesz az iram a KDSZ-ben, az anyagiakon és az emberi kapacitáson múlik, hogyan mindezt hogyan visszük véghez, de eddig sem ijedtünk meg a munkától és most sem fogunk. Kevesen vagyunk és továbbra is nagy probléma, hogy a racionalizációval elvesztettünk két munkahelyet. Bennünket is érint az, ami körülöttünk zajlik. Ez egy nehéz időszak, amikor az alacsony bérekből is kifolyólag folyamatosan személycserékre kerül sor, kiemelném a technikai személyzet tagjait, akik egyébként is le vannak terhelve. Az újabb és újabb dolgozók betanítása szinte állandó jelleggel folyik, ez megviseli a színházat, mert sok időt és energiát vesztünk, márpedig egészen mással kellene foglalkoznunk – fejtette ki Urbán András.