2024. március 29., péntek

Ismét Magyarország a főbűnös

Olasz külügyminiszter: Budapest közönye miatt él migrációs vészhelyzetben Olaszország – Szijjártó: Róma döntése kizárólag az embercsempészeknek jó

Az új olasz kormány megalakulásával – amint az várható volt – a migrációval kapcsolatos retorika is gyökeres fordulatot vett. A nemkormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói ismét kiköthetnek az olasz kikötőkben, és újból felerősödtek a bevándorlók szétosztásáról szóló követelések. A migránskvótákat következetesen elutasító és az illegális bevándorlás előtt határait lezáró Magyarország pedig valószínűleg ismét főbűnössé lesz kikiáltva. Ezt támasztja alá Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője hétfő este kiadott közleményének a tartalma is.

Migránsokat mentenek ki a tengerből a líbiai partok közelében (Fotó: Beta/AP)

Migránsokat mentenek ki a tengerből a líbiai partok közelében (Fotó: Beta/AP)

Ebben az olasz külügyi tárca új vezetője kifogásnak nevezte a magyar kormány Szijjártó Péter által hangoztatott véleményét a határok megvédéséről. Hangsúlyozta, hogy „Olaszország évek óta (migrációs) vészhelyzetben él, amelyet elsősorban olyan európai partnerek közönye is okoz, mint Magyarországé”.

Az M5S vezetője hozzátette: „Könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell.” Megjegyezte, hogy „Olaszország nem képes és nem is fogja többé egyedül vállalni az egész Európai Uniót érintő problémát”.

„A tranzitországokban európai irodákat kell létrehozni, amelyekben a migránsok menedékkérelmet tudnak benyújtani, hogy innen Európába – és ne kizárólag Olaszországba – lehessen őket áthelyezni humanitárius folyosón keresztül. Így véget lehet vetni az embercsempészet poklának, és mindenki felelősséget vállal” – fejtette ki Luigi Di Maio.

Az olasz kormánypolitikus Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentéseire reagált az új olasz kormány migrációs terveivel kapcsolatban. Az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya az olaszországi partokra érkező migránsok automatikus szétosztását szorgalmazza a tagállamok között. Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezett minden olyan döntést, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi. De Magyarország megvédi határait – tette hozzá.

A magyar külügyminiszter tegnap reagált Luigi Di Maio a Magyarországot néven nevezve bíráló közleményére is.

„A magyar kormány aggodalomra okot adónak és veszélyesnek tartja az olasz kabinet döntését a dél-olaszországi kikötők illegális migránsok előtti megnyitásáról” – nyilatkozta Szijjártó Péter az MTI-nek.

Hangsúlyozta: éppen elég bevándorló jutott be eddig Európába illegálisan, nem szabadna többet beengedni belőlük, a határokat meg kell védeni. A magyar kormány volt az első, amelyik bebizonyította, hogy igenis meg lehet állítani a bevándorlási hullámokat a szárazföldi útvonalakon, és az előző olasz kormány – Matteo Salvinivel a soraiban – volt az első, amelyik bebizonyította, hogy ez a tengeri útvonalon is lehetséges – idézte fel a miniszter, aki emiatt óriási visszalépésnek tartja a jelenlegi olasz kormány eljárását.

A magyar külügy vezetője rámutatott: veszélyes a kikötők megnyitása, hiszen ez általában csak az első lépés, a második nyilvánvalóan az lesz, hogy a kötelező letelepítési kvótát kezdik el erőltetni újra.

„Mi világossá tettük, hogy nem engedünk semmiféle zsarolásnak: sem a Soros-féle NGO-k, sem esetleg nyugat-európai kormányok, sem Brüsszel zsarolásának. Mi nem fogjuk alkalmazni a kötelező letelepítési kvótát, és ahogy eddig is megtettünk mindent annak megakadályozására, így fogunk tenni a jövőben is” – szögezte le Szijjártó Péter.

A külügyminiszter megjegyezte: az olasz kabinet döntése kizárólag az embercsempészeknek jó, hiszen meghívásként értelmezhető azok számára, akik az Európába indulást fontolgatják, nem sajnálnak dollárezreket fizetni az embercsempészeknek, és vállalják az akár életveszélyt is jelentő utat a Földközi-tengeren.