2024. március 28., csütörtök

Kínai rendőrök Szerbia utcáin

Egyelőre az ázsiai ország hat belügyi munkatársa segíti szerbiai kollégáik munkáját

Belgrád több pontján is megkezdődött a szerbiai és a kínai rendőrség együttműködése, amely együttes járőrözésben nyilvánul meg. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a kínai belügyi munkatársak Újvidéken és Smederevóban is segítik majd szerbiai kollégáik munkáját.

Nebojša Stefanović belügyminiszter elmondása szerint az együttes járőrözés célja elsősorban a mind tömegesebben Szerbiába látogató kínai turistákkal való kommunikáció megkönnyítése. A vegyes járőrcsapatok elsősorban az említett települések központi utcáit járják majd. Az együttműködésre a nemrégiben aláírt államközi megállapodás mentén nyílt lehetőség, emelte ki Stefanović, hozzátéve, hogy a most kezdődő próbaidőszakban hat kínai rendőr érkezett Szerbiába.

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a kínai turisták száma évről évre növekszik. Idén év végéig várhatóan 40 százalékkal több kínai turista látogat Szerbiába, mint tavaly. Stefanović köszönetet mondott Kína belgrádi nagykövetének országa következetes támogatásáért.