2024. március 29., péntek

Megnyitotta a Mol az első szerbiai üzemanyag-terminálját

Kedden megkezdte működését a Mol első szerbiai üzemanyag-terminálja Karlócán (Sremski Karlovci) – közölte a Mol szerbiai leányvállalata.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Aleksandar Antić energia- és bányaügyi miniszter, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Ante Aralica, a Mol Serbia vezérigazgatója. A magyar olajipari vállalat legnagyobb szerbiai beruházása keretében létrehozott üzemanyag-terminál az Euro Premium BMB és Euro Diesel üzemanyagok kezelésére és tárolására szolgál – írták.

Aleksandar Antić a Szerbia és Magyarország közötti erős gazdasági kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy a projekt az ellátásbiztonság növelése mellett a piaci versenyt is erősíti, ami a végső felhasználók érdeke is. A befektetés szavai szerint bizonyítja, hogy Szerbia politikai és gazdasági szempontból is stabil ország, amelybe komoly cégek fektetnek be.

„Szerbia és Magyarország erős partneri kapcsolatot épített ki az energiapolitika terén, a Mol már régóta jelen van Szerbiában. A vállalat az országban élvezett, magasra értékelt pozícióját az eladásra kínált kiváló minőségű üzemanyaggal szavatolta magának. Ez a mostani beruházás egy újabb lépés afelé, hogy a Mol még hatványozottabb szerepet vállalhasson a szerbiai üzemanyag-piacon” – emelete ki a szerb energia- és bányaügyi miniszter.

Pintér Attila magyar nagykövet felszólalásában szintén aláhúzta, hogy az energiaügyi kérdésekben Szerbia és Magyarország stratégiai partnereknek számítanak, és ezt a két ország közötti fontos együttműködést tovább erősítik az infrastrukturális beruházások.

„A Mol azon magyar nagyvállalatok közé tartozik, amelyek a legtöbbet invesztálnak Szerbiába, az elmúlt tizenöt évben a vállalat a szerbiai energiapiac legfontosabb cégei közé tornázta fel magát. Az üzemanyag-terminál, amelyet most nyitunk meg, a Mol eddig legnagyobb szerbiai beruházása, amely lehetővé teszi a kiváló, minőségi üzemanyag raktározását” – hangsúlyozta a belgrádi magyar nagykövet.

Ante Aralica, a Mol Serbia vezérigazgatója azt mondta, a beruházás célja, hogy a közvetlenül a Mol-csoport finomítóiból származó üzemanyagokkal lássa el a piacot. Az üzemanyag kezelése teljesen automatizált.

„Nagy hangsúlyt fektetünk a legmagasabb szintű környezetvédelmi előírások betartására, és az olajterminálon zajló egyetlen folyamat sem károsítja a környezetet” – tette hozzá.

Az üzemanyag-terminál öt, összesen 8000 köbméteres dízeltartállyal és három, összesen 4000 köbméteres ólommentes benzin (BMB) -tartállyal, környezetkímélő adalékbefecskendező rendszerrel, saját biológiai szennyvíztisztítóval és olajszeparátorral rendelkezik – közölték. A termékek szállítása folyami vagy közúti szállítással történik, a későbbiekben azonban a vasúti szállítást is biztosítanak.

A Mol-csoport csaknem 2000 egységből álló kiskereskedelmi hálózatot működtet Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában. A Mol Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában piacvezető az üzemanyag kiskereskedelem területén.

A magyar olajipari nagyvállalat 2003 óta van jelen Szerbiában, ahol 2005-ben nyitotta első töltőállomását. Jelenleg 65 Mol-töltőállomás működik az országban, ahol a Mol a második legnagyobb importőr az üzemanyag-nagykereskedelem piacán.