2024. április 24., szerda

Kezdődhet a Török Áramlat bulgáriai szakaszának építése

Végleg eldőlt: mégis a szaúd-arábiai Arkad Engineering elnevezésű cég által vezetett konzorcium fogja építeni a Török Áramlat gázvezeték 474 kilométeres bulgáriai szakaszát. Így döntött Szófiában a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság, és ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kezdődhet a munka – írja a belgrádi Politika.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság háromtagú tanácsa megsemmisítette a bolgár konkurenciavédelmi bizottságnak a munkálatok kivitelezőjére vonatkozó döntése elleni fellebbezést, amivel valójában engedélyezte a Török Áramlat bulgáriai szakaszának megépítését – idézi a lap a bolgár sajtót. A bíróság külön felhívta a figyelmet arra, hogy elvetette a bolgár gázfejlesztés konzorcium fellebbezésének megvitatását, és a továbbiakban nem foglalkozik az üggyel. Így oldódott meg a két konzorcium közötti jogvita a gázvezeték építésében való részvétel megosztásáról.

A bírói testület magyarázata szerint a három lehetséges kivitelező közül egy úgy döntött, hogy kivonul az egész bírósági ügyből, így fellebbezését nem is tárgyalhatja a bíróság. A határozat ellen 7 napon belül még lehet fellebbezni.

A Politika megjegyzi: noha e bírósági döntésnek garantálnia kellene azt, hogy a bolgárok hamarosan elindítják a munkálatokat – ami Szerbia számára is sokat jelentene – egyelőre nincs hír arról, hogy valójában mikor kezdik építeni a gázvezetéket.

Korábbi információk szerint az Arkad Engineering 1,1 milliárd euróért végzi el a munkát.

A szerbiai, 403 kilométeres szakasz építése az idén májusban kezdődött.

A Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián át juttatják el Szerbiába, majd innen Magyarországra, valamint Szlovákiába.

A Kommerszant orosz gazdasági napilap korábban azt írta, hogy a Gazprom a Török Áramlaton keresztül Bulgáriába és Szerbiába 2020-tól, Magyarországra 2021-től, Szlovákiába pedig 2022 második felétől szándékozik gázt szállítani.