2024. április 18., csütörtök

A kor igényei szerint oktatnak

Tanévnyitón üdvözölték a SZIE Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának elsőéves hallgatóit

A Zentai Magyar Kamaraszínházban 39 gólyát üdvözöltek a magyarországi Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának pénteki ünnepélyes tanévnyitóján.

Vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzést is indítottak, amelyre szeptember végéig lehet jelentkezni (Horváth Zsolt felvétele)

Vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzést is indítottak, amelyre szeptember végéig lehet jelentkezni (Horváth Zsolt felvétele)

A kertészmérnöki alapszakon 15-en, a mezőgazdasági mérnök alapszakon pedig 24-en kezdték meg tanulmányaikat. Az idén először vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzést is indítottak, amelyre szeptember végéig lehet jelentkezni. A gólyákat, a jelen lévő másodéves hallgatókat és tanáraikat Balog Eszter, a SZIE Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője köszöntötte.

– Minden tanévkezdés izgalmas. Célokkal és kíváncsisággal teli. Nem csupán a hallgatók, az oktatási intézmények számára is – fogalmazott Balog Eszter, egyben kiemelve, hogy különösen a határon túli képzőhelyeik esetében élik meg kíváncsisággal ezt, ahol a magyarság szülőföldön maradása és boldogulása, a fiatalság helyben tartása még hatványozottabb cél és motiváció számukra.

A SZIE Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője kiemelte azt is, hogy egyetemük számára nagyon fontos a Kárpát-medencei jelenlét. Az egyetem külhoni konzultációs és innovációs központjaira pedig hálózati szemlélettel tekintenek. A gólyákat üdvözölte dr. Simon Gergely, a SZIE Kertészettudományi Karának határon túli tagozatvezetője és dr. Lengyel László, a SZIE Zentai Konzultációs Központ vezetője is.

A vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzés elindításával a SZIE Kertészettudományi Karának Zentai Konzultációs Központja egyfajta mérföldkőhöz érkezett, amely számára komoly szakmai előrelépést jelent – nyilatkozta napilapunknak a SZIE Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője, aki a beszélgetés során az egyetem vajdasági hallgatóit is méltatta, s kiemelte, hogy a vajdasági hallgatók igazán mélyen élik meg a felsőoktatási életet, és nemcsak tudományos, szakmai téren, hanem egyéb közösségformáló programok keretében is izgalmas élet van. Balog Eszter szerint ez egyrészt a hallgatóknak köszönhető, másrészt az itteni oktatásszervező kollégáknak, akik családias környezetben fogadják a diákokat.

A Zentai Konzultációs Központban folyó képzés során a hallgatókat nagyon gyakran helyezik ki cégekhez, vagy kötik össze olyan projektekkel, ahol gyakorlati kapcsolatrendszert, ismeretséget szerezhetnek – mutatott rá dr. Lengyel László, a konzultációs központ vezetője, és elmondta, hogy a legkorszerűbb ismeretek átadására törekednek, s folyamatosan azon dolgoznak, hogy a korszerű életvitelhez mérten megfelelő dinamikával és megfelelő módszertannal oktassák a hallgatókat.

– Nem lehet őket úgy oktatni, mint tíz évvel ezelőtt, változnak a módszerek – hangsúlyozta Lengyel, s hozzáfűzte, hogy az oktatás mellett rengeteg pedagógiai módszertani egyeztetés zajlik az anyaintézménnyel és más központokkal annak érdekében, hogy olyan ismereteket adjanak át, amelyekkel a hallgatók valóban megállják a helyüket a szülőföldjükön.

A képzéseket a magyar állam támogatja. A Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjához az anyaintézmény biztosítja a képzési struktúrát, fenntartója pedig a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ünnepségen a gólyákat és a résztvevőket msgr. Nagy József zentai római katolikus plébános is megáldotta. Az idén első ízben megrendezett tanévnyitó ünnepségen a gólyák szimbolikus ajándékként egy gyertyatartót kaptak, amelybe a tudás lángját jelképező gyertyát tanulmányaik elvégeztével vehetik majd kézhez.