2024. március 29., péntek

Mézvásár Topolyán

Fogyasszuk a mézet táplálék gyanánt, hogy ne kelljen mézet ennünk gyógyszerként – hangoztatta a jelmondatot Mirko Spasojević, a Községi Méhészegyesület elnöke a sorrendben tizenhetedik mézvásár megnyitója alkalmával Topolyán.

A Felvonulási téren helyi és környékbeli kiállítók kínálták portékájukat. A pergetett és a lépes mézen kívül méhészeti felszerelést, valamint kézműves termékeket is vásárolhattak az érdeklődők. A hagyományos mézeken kívül a különféle ízesítésű, pl. csokoládés, mentás, földimogyorós, ánizsos, bodzás mézeket valamint mézes pogácsákat, likőrt, pálinkát, bort is kóstolhattak az érdeklődők. A méhészek már a reggeli órákban kirakták az aranyló mézel töltött üvegeket, mézeskaláccsal, mézes pálinkával és más finomságokkal kínálták az érdeklődőket. A méhészek viszonylagosan nehéz helyzete ellenére most is kedvező árakon lehetett mézet vásárolni. Többen is megerősítették, hogy idén bár befejeződött az idény, jelenleg már etetni kell a méheket. Egykor, mikor még a gabonatarlókat nem kezelték gyomirtóval, ezek a hasznos kis rovarok még ilyenkor is gyűjtögettek. Most viszont, aki jó téli szaporulatot szeretne, mesterségesen kell táplálnia a rajokat, hogy jó kondícióban legyenek a tél folyamán. A tisztesfű – ez a nemrég még fontos méhlegelő – a gyomirtás, a korai tarlóhántás áldozata lett, ma már alig találni belőle.
A korszerűnek nevezett agrotechnika, a nagy táblák kialakítása, a monokultúra, a korlátozott – csak mesterségesen előállított kemikáliákra alapozott – talajerő-utánpótlás a méhészetre nézve nagyon kedvezőtlen.

A Topolyai Napok keretében Magyar Zsolt káplán és az ortodox Darko atya szentelték meg az idei mézet. Egy rövid zenés-táncos művelődési műsort is láthattak a jelenlévők. A Bambi óvoda növendékei, majd a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Egyesület tagjai mutatkoztak be egy-egy alkalmi műsorral. Hivatalosan Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke nyitott meg a rendezvényt. Kiemelte, hogy az önkormányzat most és a jövőben is azon dolgozik, hogy a méhészeket támogassa.

Sorrendben ez volt a tizenhetedik ilyen rendezvény. Feljegyzések tanúsítják azonban, hogy Topolyán régen is szerveztek mézvásárokat. Egy 1939-ből ránk maradt feljegyzés tanúsítja, hogy a környék méhészei fogatos járműveken érkeztek a városba és részt vettek a mézszentelő szentmisén a Sarlós Boldogasszony nagytemplomban.