2024. március 28., csütörtök

Táskaszentelő szentmise Topolyán

A vasárnapi kilenc órási szentmisét Topolya polgáraiért szolgáltatták a Sarlós Boldogasszony katolikus templomban, melyen Fazekas Ferenc atya megáldotta a kisdiákok iskolatáskáját.

Fazekas Ferenc topolyai plébános szerint megközelítőleg tíz évre visszamenőleg kezdődött a táskaszentelés.

– A táskaszentelés a tanév kezdetével kapcsolatos, szeptember hónap elején szoktuk tartani. Volt olyan időszak, amikor nem volt táskaszentelés, csak magának a Szentléleknek a hívása a tanév kezdetével kapcsolatosan. Itt, Topolyán bizonyára több mint tíz éve kezdődött és vált hagyománnyá a táskaszentelés. Különösen az alsó osztályosok számára érdekes, mivel ők új táskával indulnak iskolába, így ez a szentmise egy külön öröm számukra. Rajtuk kívül a felsősök, a középiskolások és a tanárok, a pedagógusok és tanító nénik is részt vesznek a misén, és kérik az Úr áldását az új tanévre. Ilyenkor több gyermek van, mint év közben – tanév alatt is mind több gyermek van, igaz, nyár folyamán csökken a létszámuk, de erre a misére különösképpen szép létszámban jönnek.

Azért fontos, hogy megszenteljék a táskát, mert ezt Isten dicsőségére tesszük, hiszen minden munkánkkal szolgálunk neki – a diákoknak pedig a tanulás a hivatásuk. Istentől kérünk erőt és vigaszt, ha néha nehéz is az iskola – mindig eszükbe kell, hogy jusson, hogy a Jóisten mindig mellettük van! – mondta Fazekas Ferenc plébános.

A szentmisét a topolyai Via Marie ifjúsági kórus tette még ünnepélyesebbé.