2024. április 19., péntek

Jó időben, kitűnő hangulatban

Bácsfeketehegyen megtartották a 48. Szüreti Napokat

A falunap mellett a szüreti napok Bácsfeketehegy legnagyobb rendezvénye. A helyiek különösen büszkék a több évtizedes hagyományra, mellyel megőrizték a szüret, a betakarítás tiszteletére szervezett nyár végi rendezvényt.

Lovaskocsin, lovon járták be a felvonulók a települést (Herceg Elizabetta felvétele)

Lovaskocsin, lovon járták be a felvonulók a települést (Herceg Elizabetta felvétele)

A hétvégi kellemes, meleg időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy mindenki jól érezte magát az idei szüreti mulatságban.

Sárközi István főszervező arról számolt be lapunknak, hogy a közel ötven éves rendezvényhez két évtizede kapcsolódik a Bácsfeketehegyi Szőlész és Borász Találkozó, valamint 10 éve a Kun Hagyományőrző Találkozó.

Szombaton a reggeli órákban indult a szüreti felvonulás élő népzenével Bácsfeketehegy utcáin. A szórványból érkező tánccsoportok találkozója mellett az idén a falura és a községre összpontosítottak. Hosszú évek után most tudtak ismét kishegyesi néptáncosokat vendégül látni. A kishegyesi mellett vendégszerepelt a törökkanizsai néptáncegyüttes is a menetben, és a megállók táncos bemutatkozásain. Újdonság volt, hogy a szabadkai Duhaj banda, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vonós zenekara is részt vett a szüreti napokon. Ők húzták a talpalávalót a lelkes kis táncosoknak, a népdalénekeknek a felvonulás megállóinál, ahol vendégül látták, étellel, itallal kínálták a felvonulókat. A bácsfeketehegyi tamburások is fokozták hangulatot ízes muzsikával, vidám énekléssel. A felvonulás megállt a piacnál, Lódi Gáspárnál, a kerekes kútnál, Koncz Dezsőnél és a nyári színpadnál.

Főzőverseny, zene, tánc, vidám hangulat a Szüreti Napokon (Herceg Elizabetta felvétele)

Főzőverseny, zene, tánc, vidám hangulat a Szüreti Napokon (Herceg Elizabetta felvétele)

Évről évre megszervezik a birkapaprikás-főző versenyt, ami iránt mindig nagy az érdeklődés. Emellett Fekete Andor, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkatársa bevonásával megtartották a szőlészek és a borászok évértékelőjét is.

Színfoltja a mulatságnak a promóciós birkapaprikás, melyet négy nagy kotlában készítettek, ez iránt is nagy volt az érdeklődés, több mint háromszáz adag kelt el. Emellett ingyenes lángos-, must-, bor- és szőlőkóstoló is volt. A kun hagyományőrzők íjászbemutatót és kun játékokat, valamint íjászversenyt szerveztek gyerekeknek. A Bácsér Szabad Íjász Egyesület az idén jurtát is állított.

Szombat este a helybelieknek és az idelátogatóknak népzenei koncerttel kedveskedtek, amelyen Török Noémi és a Duhaj banda lépett fel.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Kishegyes község önkormányzata és a bácsfeketehegyi helyi közösség támogatta. Szervezői a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület, a helyi közösség, a református egyházközösség, a Zöld Dombok Civil Szervezet, a Bácsfeketehegyi Gazdakör és a Karatepe Kun Hagyományőrző Egyesület. Az esemény társszervezője a Vajdasági Magyar Szövetség volt.