2024. április 25., csütörtök

Bánságiak együttműködésének serkentése

Negyedik alkalommal tartották meg a Bánát–Bánság Találkozót, amelynek a helyszíne Muzslya volt, ezt a búcsú idejére tervezték. Legutóbb Végváron volt egy összejövetel 2014-ben, most újult erővel vállalták a jelenlevők, hogy megpróbálkoznak azzal, hogy közbenjárnak annak a célnak a megvalósításában, hogy a bánáti–bánsági magyarlakta településeken élők jobban megismerjék egymást, kapcsolatokat építsenek, szervezetek, az egyesületek ápoljanak jó viszonyukat, kiaknázva akár a pályázati lehetőségeket, vagy csak a jó példák átadásával erősítsék saját közösségeiket. Az összejövetelen arról is említést tettek, hogy azok a települések, amelyek testvértelepülési kapcsolatokat alakítanának ki, ilyen találkozókkor jobban megismerhetnék a potenciális jelölteket.

A muzslyai találkozón jelen volt a romániai, bánsági részről Marossy Zoltán, a Temes megyei RMDSZ elnöke, aki a kezdeményezők egyike. Temesvárról érkezett még Varga István, de részt vett még Tóth Gábor Zsombolya alpolgármestere, valamint Kun László Resicabányát képviselte. A bánáti régiót Palatinus Ervin, a Muzslya helyi közösség tanácselnöke, Sztojkó József, a nagybecskereki városi tanács tagja, a helyi közösség tanácsának tagja képviselte, de Törökkanizsáról érkezett Orosz Urbán Csilla alpolgármester asszony, dr. Tóth László Magyarcsernye tanácselnöke, Lázár Jenő Torda tanácselnök-helyettese és Balázs Dezső Tóba tanácselnöke is. Lázár Jenő és Balázs Dezső már a régebbi találkozókon is részt vett, és fontosnak tartják ezt az újabb rendezvényt.

A következő időszakban lajstromba veszik mindazokat a településeket, ahonnan várják az érdeklődőket a legközelebbi alkalomra, amikor is november végén találkoznak, hogy újabb mozzanatokat tárgyaljanak meg. Abban is megállapodtak, hogy jövőre, szeptember második szombatján újból találkoznak a bánságiak.

Három koordinátor vállalta a munka oroszlánrészét, a romániai Bánságból Marossy Zoltán, a vajdasági részről Palatinus Ervin, a magyarországi bánátiakat pedig Ferenczy Ferenc, Tiszasziget polgármestere képviseli.

A szervezők abban bíznak, hogy már a novemberi találkozón a mostani létszám megduplázódik.