2024. április 20., szombat

Fájdalmaink és küzdelmeink erősítenek bennünket

A temetőkápolna búcsúja volt Regőcén

Szeptember 14-én tartották meg a regőcei Fájdalmas Szűzanya temetőkápolna búcsúját. Az eseményre a helyiek mellett számos, a településről elszármazott regőcei hazatért, a közösség tagjai pedig a tőlük megszokott vendégszeretetről tettek ismételten tanúságot.

L. Móger Tímea felvétele

L. Móger Tímea felvétele

Az ünnepi szentmisét a helyi plébános, ft. Egedi Antal mellett több egyházi személy is vezette, megtisztelte. Többek között ft. Szűcs Tibor, garai, bácsszentgyörgyi és vaskúti plébános, Tomaskovity Szabolcs papnövendék, ft. Drobina Gábor, zombori káplán, a falu szülötte.

Tomaskovity Szabolcs a prédikációban egyebek mellett hangsúlyozta, az ünnep jelentőségét, a Szűzanya azon üzenetét, hogy a küzdelmek, a fájdalmaink nem feltétlenül negatív hatással lehetnek ránk, hanem azok erősíthetnek, taníthatnak is bennünket a számunkra Istentől kijelölt út során.

Ft. Drobina Gábor regőcei származású, minden ünnepkor is szívesen látogat haza.

– A regőcei római katolikus templom búcsúja Urunk Mennybemenetele ünnepén van, az a nagybúcsú. A mostani, temetőkápolna búcsúja kisebb, ezzel egyúttal meghittebb is. Régebben nem volt szokás megtartani ezt az ünnepet. 2012-ben, amikor felújítottuk a kápolnát, a stációkat, a temetőt is rendbetették, akkor vált tradícióvá a temetőkápolna búcsújáról is megemlékezni. Őszi, közösségi ünnep is ez, amelyet a település apraja-nagyja, sőt az innen elszármazottak is, hazatérve előszeretettel ülnek meg együtt. A faluból elköltözöttek különösképpen kötődnek ehhez az ünnephez, hiszen a temetőkápolna, maga a temető az a hely, amely által is elhunyt szeretetteikhez kapcsolódnak – hallottuk Drobina Gábor atyától.

A regőcei, maroknyi, ám annál lelkesebb és ügyesebb közösség tagjai minden évben közös erőbevetéssel készülnek templomünnepeikre. Ezúttal is önkéntes munkával takarítottak a temetőben és a szentmise utáni bőséges agapé is a helyi hívek szorgalmát, áldozatosságát dicséri.