2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Két derbi a nyitónapon

Ma este nyolc mérkőzéssel rajtol el a legrangosabb európai klubtorna, a Bajnokok Ligája csoportköre, a küzdelmeket E–H kvartettekben kezdik meg. Az új BL-szezont váró rajongók rögtön a nyitónapon két igazi igazi európai rangadót láthatnak.

Az E csoportban a papírforma szerint két leendő továbbjutó gárda, a Napoli és a címvédő Liverpool csap össze Dél-Olaszországban. A sors iróniája, hogy sorozatban második évben kerülnek egyazon négyesbe a felek, tavaly a Crvena zvezdával is felálló, PSG fémjelezte csoportból a franciák mögött az angolok léptek tovább – hogy végül meg se álljanak a trófeáig. Az egymás elleni párharc során mindenki 1:0-ra nyerte a hazai mérkőzését. Az Ancelotti mester irányította Napoli a hétvégén – Mertens duplájával – a Sampdoria elleni győzelemmel hangolt Európára. A csapat két fontos ember hiányzásával számolhat, Milik és Hysaj is sérüléssel bajlódik. A Pool bombaformában utazik Nápolyba, hiszen a Premier League egyetlen hibátlan gárdájaként – öt forduló után mondhatni – toronymagasan vezeti a világ legerősebb bajnokságát, legutóbb a Newcastle esett áldozatul Szalahéknak.

Hasonlóan nagy presztízsű összecsapást rendeznek Dortmundban, ahova a Barcelona látogat. Az F csoport mérkőzése azért is pikáns lehet, mert a kvartett harmadik nagycsapata, az Inter a prágai Slaviát fogadja. A trió egymás elleni eredményei lehetnek a legfontosabbak, tekintve, hogy a csehek vélhetően nem fognak beleszólni a két továbbjutó helyért vívott küzdelembe. A Dortmund a hétvégén a Leverkusen 4:0-s kiütésével készült, a katalánok hasonlóan fölényesen, 5:2-re verték a Valenciát, és a kezdeti botladozás után talán elkapták a fonalat az új idényben – igaz, Messire a jelek szerint továbbra sem számíthatnak az argentin vádlisérülése miatt.

A rendkívül kiegyenlített erőviszonyú G csoportban Lyon–Zenit és Benfica–Leipzig találkozókat rendeznek, mindkettő igazi ki-ki meccsnek számít. A H kvartettben a várhatóan kimagasló Chelsea a Valenciát, az Ajax pedig a Lille-t látja vendégül.