2024. április 25., csütörtök

A spanyol király kormányalakítást sürget

Ismét kormányalakítási tárgyalások kezdődtek Spanyolországban, abban a reményben, hogy ezúttal sikerül megegyezni. A tavaszi parlamenti választás óta ugyanis nem született megállapodás egy stabil kormány összeállításáról. A pártok képviselői tegnap kezdték meg a várhatóan ma befejeződő egyeztetést a királynál.

VI. Fülöpnek ennyi idő alatt kell kipuhatolnia az új miniszterelnök parlamenti megválasztásának esélyeit. Az uralkodó azt szeretné, ha a 350 tagú alsóház végre döntene. Ha ez egy héten belül nem történik meg, ismét előrehozott parlamenti választást kell tartani. A voksolásra  november 10-én kerülhet sor.

A legújabb belpolitikai patthelyzet április óta tart az országban, ahol az akkori választást a szocialisták (PSOE) megnyerték ugyan, de nem szereztek önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a törvényhozásban.

Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő júliusi újraválasztása nem sikerült, mert a saját pártján kívül egyetlen politikai erő sem támogatta. Még a Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés sem. Pedig megpróbáltak koalíciós alkut kötni, ám a kísérlet kudarccal végződött.

A spanyol kormányalakítási nehézségek nem új keletűek, hiszen 2015 vége óta nincs abszolút többsége egy kabinetnek sem a törvényhozásban, az országban pedig sorakoznak a politikai válságok és az idő előtti választások.

Legutóbb április 28-án voksoltak soron kívül. A PSOE a várakozásoknak megfelelően az első helyen végzett, a szavazatok majdnem 29 százalékát söpörte be. Jócskán megelőzte a korrupciós botrányokba belerokkant fő riválisát, a jobbközép Néppártot (PP). A Podemostól pedig jelentős mennyiségű szavazatot szipkázott el.

Abszolút többségre azonban nem tett szert a parlamentben. Sánchez megpróbált kisebbségi kormányt alakítani, de júniusban kétszer is meghiúsult a terve, a képviselők leszavazták.

A PSOE nem igazán érdekelt egy választásban. Annak ellenére sem, hogy biztos lehet a győzelemben. Az viszont már kérdéses, hogy tud-e egyedül kormányt alakítani. Minden jel arra utal, hogy a várható szavazatmennyiség ezúttal sem lesz elég az abszolút többséghez.

A PSOE támogatottsága jelenleg 32 százalékos, de a Néppárt ismét felívelőben van, húsz százalék voksra számíthat. A liberális Ciudadanos (Állampolgárok) és a Podemos 13 százalékon, a szélsőjobboldali Vox pedig nyolc százalékon tanyázik.

Egyelőre nem látszik a kiút a jelenlegi politikai válságból. Ám az eléggé jól látszik, hogy egyik pártnak sincs esélye egyedül többségi kormányt alakítani. A legfrissebb közvélemény-kutatások ugyan szocialista győzelmet vetítenek előre, de a PSOE számára ez sem lenne elegendő az önálló kormányalakításhoz, vagyis elképzelhető, hogy az újabb választások után is a mostanihoz hasonló patthelyzet alakul ki.