2024. március 29., péntek

Vojvođanski Mađari ponosni

Ištvan Pastor: Politiku Evrope određivaće mađarski političar

Nižu se ocene o tome koje su benefiti od toga ako Evropski parlament podrži predlog novoizabrane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen da se dr Laslo Tročanji, biviši ministar pravde u mađarskoj vladi imenuje za novog evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje.

Ištvan Pastor (Foto: Andraš Otoš)

Ištvan Pastor (Foto: Andraš Otoš)

Srpski zvaničnici su pozdravili predlog navodeći da s obzirom na stav Mađarske u vezi proširenja, kao i odnose Srbije i Mađarske, svakako može očekivati napredak u integracionom procesu Srbije. Sa tim ocenama se slaže i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Prema njegovim rečima Mađari u Vojvodini su vest o nominaciji doživeli kao uspeh spoljne politike Mađarske, njene vlade, države Mađarske i mađarskog premijera.

– Istina je da smo računali na nominaciju, a ništa nije lepše od toga kad se želje ispune. Čestitamo na nominaciji – izjavio je za „Mađar so“ Ištvan Pastor. - Prema mojoj oceni to će doprineti samopoštovanju i samouvažavanju kod svih nas, ali i daljem poboljšanju uvažavanja od strane drugih zajednica. Ta funkcija u Evropskoj komisiji je jedna od istaknutih funkcija po značaju. Politika proširenja je jedan elemenata koja određuje i usmerava evropsku politiku, može da utiče na sam proces, i svojim radom može doprineti ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Evropska komisija će prvi put imati komesara za proširenje koji podržava proširenje. Što se tiče ranijih komesara, čovek je imao utisak da ih ne zanima uspeh sopstvenog rada. Nadam se da će Evropska komisija prilikom određivanja svoje politike prekinuti dosadašnju praksu Junkerove komisije, odnosno da će proklamovati politiku proširenja, a nosilac te politike će biti mađarski komresar. To znači da će mađarski političar određivati evropsku politiku i unutar toga će nas Mađare učiniti vidljivima – naveo je Pastor.

– Predsednik SVM-a je izrazio radost što su sprski zvaničnici i prosečni građani pozitivno primili vesti o nominaciji. Mnogi su i lično upoznali Lasla Tročanjija između ostalog na zajedničkim sednicama dve vlade, dodao je Ištvan Pastor. Ukazao je na privrženost Mađarske proširenju i istakao da se tome sad pridružuje i sredstvo kojim se može proces ubrzati.

Prema zapadno evropskoj startegiji proširenja, koja je usvojena početkom prošle godine, kao mogući datum priključenja Srbije spominje se 2025.

– To će biti za šest godina. Za tih šest godina može dosta toga da se uradi. U pozitivnom smislu može i svet da se izokrene naopačke. Mislim da je Srbija pripremljenija za članstvo nego što to pokazuje pregovarački proces. Ubeđen sam da su ručnu povukli u Briselu pozivajući se na razne razloge. Ako spuste ručnu, treba otvoriti sva pregovaračka poglavlja, nakon toga treba biti racionalan s namerom da Srbija do 2025. godine postane država članica EU. Ubeđen sam da je to političko pitanje kao što je i bilo uvek, primera radi kod priključenja Rumunije i Bugarske. Ne verujem da je Srbija sad manje spremna za članstvo nego što je bila Rumunija u trenutku priključenja – rekao je Ištvan Pastor.

Ni srpski zvaničnici nemaju dilemu da je za Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana nominacija Lasla Tročanjija može značiti samo prednost. Premijerka Ana Brnabić je u izjavi za „Prvu televiziju“ izrazila radost zbog nominacije i nadu da će Evropski parlament podržati imenovanje Tročanjija. Kako je dodala evidentno je da komesari u Evropskoj komisiji ne predstavljaju svoju državu, ali ne može da se desi da odlični odnosi između pojedinih država, u ovom slučaju između Srbije i Mađarske nemaju benefite. Prema oceni potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović nominacija Lasla Tročanjija ukazuje na to da bi Evropska unija promenila dosadašnju politiku proširenja i ubuduće bi to regulisala isključivo u skladu sa postignutim rezultatima države kandidata. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je nominaciju Lasla Tročanjija naglašavajući da Mađarska već duže vreme jasno zagovara proširenje EU i odlučno podržava Srbiju na evropskom putu. Ona je navela da godinama slušamo dosta skeptičnu retoriku u vezi sa politikom proširenja, pa će, ako prođe, mađarski kandidat uneti pozitivniji ton.

Prema novinskoj agenciji MTI saslušanje novih evropskih komesara počinje krajem septembra u nadležnim stručnim komisijama Evropskog parlamenta. U toj fazi nije neobično odbijanje ni kandidata ni funkcije. O konačnom sastavu Evropske komisije kvalifikovanom većinom glasa Evropski savet sastavljen od predsednika odnosno premijera svih država članica.