2024. április 25., csütörtök

Hangverseny a székváros legforgalmasabb sugárútján

Szombaton este Újvidék szívében fergeteges zenei élményben lehetett része mindazoknak, akik ellátogattak az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa projektum keretében megrendezett Korzó elnevezésű komolyzenei koncertre. A Mihajlo Pupin sugárúton felállított színpadon az est folyamán fellépett Kinka Rita nemzetközi hírnevű zongoraművésznő és Robert Lakatoš hegedűművész is. A művészvendégek játékát a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kísérte Mikica Jevtić vezényletével.

A Vajdasági Szimfonikus Zenekar(Dávid Csilla felvétele)

A Vajdasági Szimfonikus Zenekar(Dávid Csilla felvétele)

A hangverseny műsorán tíz szerzemény szerepelt, a jelenlevők többek között Dvořák, Saint-Saëns, Csajkovszkij, Gershwin, Bizet, Brahms műveiből hallhattak részleteket.

– A klasszikus zenének a szabad ég alatt történő előadása nagyszerű ötlet, mert ez egy módja annak, hogy közelebb kerüljünk a szélesebb közönséghez, valamint a fiatalokhoz is – mondta a koncert előtt Robert Lakatoš.

Kinka Rita kiemelte, hogy minél több ilyen jellegű rendezvényre van szükség ahhoz, hogy belépjünk 2021-be, de azt megelőzően, valamint azt követően egyaránt szükségünk van az ilyen programokra, továbbá arra, hogy az emberek kezdjék értékelni a művészetet, és hogy tudják, mi történik a városukban.

A közönség(Dávid Csilla felvétele)

A közönség(Dávid Csilla felvétele)

– A klasszikus zene ezen a hangversenyen a szélesebb tömegekhez igazodik, mert ezek a zeneirodalom legnépszerűbb alkotásai, de ez egyfajta palánta a jelenlévő gyerekek és fiatalok számára, valamint az idősebbek is tapasztalhatják, hogy van egy másik kifejezésmód is, nem csak a koncerttermekben – hallottuk Kinka Ritától.

A művelődési eseményre az idén is sokan voltak kíváncsiak, úgy, mint tavaly, amikor több mint tízezren élvezték a komolyzenei koncerteket.

A hangversenyt megtisztelte jelenlétével Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, valamint Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is.