2024. április 18., csütörtök

A szakszolgálatok szerepe a mezőgazdaságban

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium munkatársai tavaly kezdték meg körútjukat, aminek során felkeresik az ország minden mezőgazdasági szakszolgálatát. Az eddigiek során közép- és dél-szerbiai intézményekben jártak, a közeljövőben pedig Vajdaság mezőgazdasági szolgálataiban is szakmai jellegű látogatást tesznek. Ennek részeként hétfőn Szabadkán járt Aleksandar Bogićević mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki a Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat, valamint több helybeli mezőgazdasági egyesület képviselőjével találkozott. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Bogićević számolt be a látogatás tapasztalatairól.

A mezőgazdasági szakszolgálatok szolgáltatásait ingyenesen vehetik igénybe a termelők (Fotó: Gergely Árpád)

A mezőgazdasági szakszolgálatok szolgáltatásait ingyenesen vehetik igénybe a termelők (Fotó: Gergely Árpád)

– Az ország 35 mezőgazdasági szakszolgálatát látogatjuk meg, abból a célból, hogy megerősítsük a szakszolgálatok, a helyi önkormányzatok és a mezőgazdasági termelők közötti együttműködést. Az a tapasztalatunk, hogy ahol ez az együttműködés már megvalósult, ott láthatóak az eredmények is, ott a gazdák jól informáltak, jobban követik az aktualitásokat, és könnyebben vesznek részt a különböző pályázatokon. Ezeken a látogatásokon arra keressük a választ, hogy ahol nincs, ott miért nincs meg az együttműködés, és hogyan tudnánk ezen segíteni, mivel azt szeretnénk, hogy a termelők jól informáltak legyenek és megfelelő szaktudással rendelkezzenek. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy Vajdaság területén jó az együttműködés az említett három fél között, viszont azt is észrevettük, hogy egyes szakszolgálatok szolgáltatásait nem veszik kellő mértékben igénybe, és nincs olyan jelentős szerepük, mint korábban volt. A mezőgazdaság folyamatosan változik, és a szakszolgálatok feladata is, hogy az új ismereteket megismertessék a termelőkkel. Ehhez hozzá kell tenni, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek, és többet hozzá tudnak tenni a termelés jobbá tételéhez, mintha a gazdák az interneten keresnének megoldást a problémáikra – fogalmazott Aleksandar Bogićević.

Aleksandar Bogićević és Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács tagja (Fotó: Gergely Árpád)

Aleksandar Bogićević és Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács tagja (Fotó: Gergely Árpád)

A miniszterhelyettes emellett arról is szót ejtett, hogy a gazdákat pillanatnyilag két probléma izgatja. Az egyik a mezőgazdasági termékek árára és értékesítésére vonatkozik, míg a másik a munkaerőhiány és a fiatalok elvándorlása. Utóbbival kapcsolatban Bogićević kifejtette, hogy évek óta mind tartományi, mind pedig köztársasági szinten írnak ki pályázatokat a fiatal gazdák részére, ugyanakkor azt is kifejtette, hogy a fiatalok falun tartásának első lépése a kistelepülések infrastruktúrájának fejlesztése kell, hogy legyen.