2024. április 26., péntek

Tiltakoznak a Svetozar Miletić utca lakói

Vízelvezető árkok kiásásának munkálatai okoztak nagy felháborodást az utcában

A Sétaerdő helyi közösségben található Svetozar Miletić utca több évtizedes gondja, hogy nagyobb esőzések után megáll az utcában az esővíz. Pénteken munkagépek jelentek meg a helyszínen, és vízelvezető árkok ásásába kezdtek. A munkálatok kivitelezésének módja azonban felháborította az utca lakóit, és tiltakozásba kezdtek.

Hétfőn délelőtt a Svetozar Miletić utca felháborodott lakói összegyűltek és tárgyalást kezdeményeztek a munkálatokat kivitelező Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalattal. A helyszínre mi is kilátogattunk, ahol az összegyűlt lakosoktól megtudtuk, hogy az utcában 1985 óta problémát okoz a felgyülemlő esővíz. Minden nagyobb esőzésnél nagy mennyiségű víz áll meg az utcában, sőt ilyenkor a csatornavíz is kiömlik, amely egészségügyi szempontból veszélyt jelent. A lakosok korábban levet írtak Bogdan Laban polgármesternek, amelyben kérték a probléma megoldást. Kérelmükre nyáron válasz is érkezett, amelyben a polgármester ígéret tett rá, hogy a csatornahálózatot gyakrabban fogják tisztítani, főleg nagy esőzések után. A dokumentumokat nekünk is megmutatták, és felhívták rá a figyelmünket, hogy nincs benne szó nyílt árok ásásáról. Az utóbbi napok eseményeit Krivek Gábor utcabeli lakos, a tiltakozók egyike foglalta össze lapunknak. Elmondta, hogy a munkálatok pénteken kezdődtek az utcában, a lakosokat senki nem értesítette erről, a legnagyobb felháborodást pedig az okozta, hogy a munkálatok során számos kár keletkezett az utcában.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Több helyen beszakították a szennyvízelvezető csatornacsövet. Úgy jöttek ki a munkálatok kivitelezői, hogy nem volt náluk dokumentáció arról, hogy az utcában milyen vezetékek vannak lefektetve. Nekem kellett figyelmeztetnem a munkásokat, hogy az utca egyik oldalán gázvezeték is van. Ha ott beleásnak, komoly baleset is történhetett volna. Mi már pénteken, amikor megjelentek a munkagépek, megpróbáltuk megakadályozni ezeknek a vízelvezető árkoknak az ásását. Sajnos nem jártunk sikerrel. Még a rendőröket és a kommunális rendőrséget is kihívták ellenünk. Szombaton a munkálatok folytatódtak – magyarázta Krivek Gábor.

Hétfőn a helyszínen megjelentek az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat illetékesei is, akik a felháborodott lakosok kérdéseire kívántak válaszolni, de csakhamar igen éles szóváltás kerekedett a párbeszédből. A közvállalat illetékesei elmondták, hogy az önkormányzattól kaptak utasítást az utca vízelvezetési gondjainak megoldására, amelyet többek között a vízelvezető árok ásásával kívánnak orvosolni. Rámutattak arra, hogy a közvállalat 2015-ben már megkísérelte megoldani ezt a problémát, de akkor szintén a lakosok ellenállása miatt abba kellett hagyniuk a munkálatok. Arra figyelmeztették az utca lakóit, hogy ez ismét megtörténhet. A lakosok a kivitelezés módját nehezményezték, és rámutattak arra, hogy a vízelvezető árkok önmagukban nem lesznek elegendőek arra, hogy elvezessék az utcában felgyülemlő esővizet. A vita végén a közvállalat illetékesei arra kérték a lakosokat, hogy a legközelebbi nagy esőzés alkalmával hívják ki őket újra, hogy szemlét tartsanak, és megoldást találjanak a problémára.