2024. április 19., péntek

Helyi termékek, közös élmények

Harmincadik alkalommal került sor Palicson a szüreti napokra

Gazdag program és napsütéses szép idő várta azokat, akik szombaton és vasárnap Palicsra látogattak a 30. szüreti napokra. Az érdeklődők idén is megcsodálhatták a gyümölcs- és zöldségkiállítást, bort kóstolhattak, a merészebbek pedig kipróbálhatták a szőlőtaposást is. A tóparti sétányon kézművesek kínálták a portékáikat, mustok, borok, pálinkák, üdítők, mézek, sajtok, csokoládék, befőttek és még számos finomság közül választhattak a nézelődők. Az ízek különleges találkozására is akadtak példák, az egyik standon például mézes paprikabefőttet, a másikon mákos mézet is lehetett vásárolni. Akik a főzés terén akartak bizonyítani, azok az ajvár- és a marhagulyásfőző versenyeken vehettek részt.

Mi szem-szájnak ingere (Lukács Melinda felvétele)

Mi szem-szájnak ingere (Lukács Melinda felvétele)

A szüreti napokból a gyerekek sem maradtak ki, a Vigadó teraszán a rajzaikból tárlat nyílt, amelyet minden arra járó megcsodálhatott, valamint számos program és vidámpark is várta a kisebbeket. A szüreti napoknak ezúttal is volt jótékonysági jellege, a kiállított terméseket a szabadkai, palicsi és környékbeli termelők adományozták, a rendezvénysorozat lezártával pedig ezeket a Kolevka kapja meg. Emellett idén is a Rotary Club standjánál lehetett sültekhez és italokhoz jutni, amelyek bevételét jótékony célokra fordítják.

A rendezvénysorozat szombati megnyitóján az egybegyűlteket Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte:

– A szüreti napok harminc éve folyamatosan tud megújulni és olyan tartalmakat nyújtani, amik idevonzzák a látogatókat.

Nem könnyű fenntartani egy ilyen széleskörű rendezvényt, de úgy gondolom, hogy idén talán az eddigieknél is színvonalasabb műsorkínálattal büszkélkedhetünk. Ez köszönhető mindenkinek, aki részt vett a rendezvénysorozat megszervezésében, és mindenképpen a kiállítóknak is, akik kitartóan és nagy lelkesedéssel jönnek a szüreti napokra. Az égiek ajándéka, hogy a 30. szüreti napokat ilyen szép időben tudjuk ünnepelni. A hét elején  óriási vihar tombolt, amely a park területén tetemes károkat okozott, nagy pusztítást vitt végbe, az erős szél sok fát gyökerestől kitépett. A Palics–Ludas Közvállalat munkatársai nagyon igyekeztek, hogy a károkat helyrehozzák legalább a rendezvény területén, és a park teljes pompájában várja a látogatókat – hallottuk Dobó Mártától. 

Dobó Márta (Lukács Melinda felvétele)

Dobó Márta (Lukács Melinda felvétele)

A 30. szüreti napokat Srđan Samardžić, a városi tanács idegenforgalmi, beruházási ügyekkel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja nyitotta meg:

–  Ha egy rendezvénysorozat megéri a harminc évet, akkor az minden tisztelet megérdemel. Ez persze kiváltképp azok érdeme, akik évről évre a rendezvénysorozat megtartásán, szervezésén, fejlődésén dolgoznak – emelte ki Srđan Samardžić.

A Mon Mirage táncstúdió tagjainak táncprodukciója után Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere bemutatta az idei év szüreti királynőjét, Kovács Anitát, aki gratulált a borászoknak. Ezután Dragutin Miljković beszámolót tartott az idei termésről:

– Számos tényező nehezítette a borászok munkáját, szélsőséges időjárási viszonyokkal is küzdeniük kellett, de ami az idei termést illeti, jó hírrel is szolgálhatunk. Nagyobb számban jelentek meg a méhek, ami arra enged következtetni, hogy édes a szőlő és ezt jót tesz a termésnek – tudtuk meg Dragutin Miljkovićtól, aki meghirdette az idei év borászát is.

Ezzel a címmel ezúttal értékmentő tevékenységéért Szlávics Károlyt tüntették ki, akinek idén jelent meg A szőlőtermesztés története a Szabadka-Horgos homokvidéken című magyar nyelvű kötete, az Életjel kiadásában.

– A legrégebbi régészeti leletek a 12. századból valók, ezek kacorok, szőlőmetsző kések és szőlőkapák, tehát jellegzetes szőlészeti eszközök, most pedig megtalálhatóak a Szabadkai Városi Múzeumban. A könyv nehezen lett kiadva, több éves küszködés eredménye, de nagy köszönet a palicsi helyi közösségnek, amiért támogatta a megjelenését – hallottuk Szlávics Károlytól.

A szüreti napok ceremóniájához tartozik, hogy az év borásza beszámolót tart a városi önkormányzat képviselőjének, ezúttal viszont Szlávics Károly átadta a könyvet Srđan Samardžićnak.

A rendezvénysorozaton zenei programokra is sor került, esténként a nyári színpadon is voltak koncertek.