2024. április 26., péntek

Új kezdet, új lehetőség

Tanévkezdő istentisztelet Bácsfeketehegyen

Ünnepélyes tanévkezdő istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi református templomban, melyen a helyi Nikola Đurković Általnos Iskola 135 hittanos tanulója, köztük a 15 magyar elsős kisdiák is részt vett.

A padsorokban az iskola 135 diákja is helyet foglalt, legelöl az elsősök(Herceg Elizabetta felvétele)

A padsorokban az iskola 135 diákja is helyet foglalt, legelöl az elsősök(Herceg Elizabetta felvétele)

Orosz Attila református lelkész elmondta, hogy tanévkezdéskor és a tanév végén igyekeznek a tanulókat is bekapcsolni az egyházi életbe, a szolgálatba, hogy érezzék: fontosak a közösségnek.

– Lelkesedéssel vártuk a tanév kezdetét. Mi, református keresztyének azt tartjuk, hogy amikor valamilyen nevesebb évforduló van, akkor megállunk isten színe előtt, és hálát adunk a mögöttünk levő útért, és erőt és kitartást kérünk a jövőre nézve. Ez az elv vezérelt bennünket, amikor elindítottuk ezt a folyamatot, aminek több éves hagyománya van. Annak nagyon örülünk, hogy választható tantárgyként a gyerekek nagy többsége a hittant választja. Ebben a tanévben 15 magyar elsősünk van, ők mindannyian hittanosok lesznek.

Az iskola igazgatója, Bojtos Béla a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy hagyományt teremtettek, hiszen ötödik éve tartanak ünnepélyes tanévnyitót a templomban, és évről évre mind több diák jelenik meg rajta.

– A templom az otthonunk, fontos, hogy a gyerekek is megtanulják ezt, hiszen település nincs templom nélkül. Csak jót tanulnak itt, viselkedést, emberi hozzáállást, segítségnyújtást – mondta az igazgató.

A tanévkezdő istentiszteleten, – amelyen a bácsfeketehegyi közösség isten áldását kérte az elsősökre, a tanévre –  jelen voltak a gyerekek szülei, nagyszülei, valamint az önkormányzat, a helyi közösség képviselői, valamint a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke, Baráth Gábor Gergely is.

– Az iskolakezdés nagyon fontos momentuma az évnek, egy ünnep. Az elsősök számára egy teljesen új időszak kezdődik, az anyanyelvi oktatásnak köszönhetően megismerhetik irodalmunkat, történelmünket, kultúránkat – mondta, és hangsúlyozta, hogy az MNT támogatja, kíséri őket az anyanyelvi oktatásban egészen az egyetemig.

A diákok harmonika, orgona és gitár zenével, alkalmi versekkel tették ünnepélyesebbé az istentiszteletet.