2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

Belgrádban U23-as világbajnokság!

Az UWW végrehajtó szerve még a vb kezdetén néhány fontos döntést hozott. Az egyik az, hogy 2022-ben az orosz Krasznojarszk ad majd otthon a felnőtt-világbajnokságnak, amely szibériai város nem ismeretlen e sportágban, hiszen minden januárban ott tartják az Ivan Jarugin-emléktornát, a kétszeres olimpiai bajnok tiszteletére. Arról is döntöttek, hogy 2021-ben a lengyel Katowice lesz a felnőtt-Európa-bajnokság, az orosz Ufa pedig a junior-vb, helyszíne, de ami a legfontosabb, hogy ebben az évben Belgrád lesz az U23-as világbajnokság házigazdája!

A sportdiplomaták arról is döntöttek, hogy a bizottságban 75 év lesz a felső korhatár, az elnök pedig csak kétszer 6 évre választható meg. Limitálták a kontinensszövetségek elnöki mandátumát is, amely most maximum 3×4 év lehet.

Az is tudható már, hogy Tokióban ki kerül majd a birkózó Hírességek Csarnokába: az első a japán Szaori Josida, aki 3-szoros női olimpiai és 13-szoros világbajnok, aki a „Legendák” kategóriában foglal majd örök helyet. Mellette még a szintén japán Obara Szakamoto kerül majd be, aki „csak” 8-szoros világbajnok…

A férfiak mezőnyében, kötöttfogásban a román Gheorghe Berceanu (olimpiai és kétszeres világbajnok) és a finn Pertti Ukkola (olimpiai és világbajnok), szabadfogásban pedig az amerikai ikerpár, John és Ben Peterson válik majd „halhatatlanná”, akiknek egyaránt olimpiai aranyuk és ezüstjük, valamint világbajnoki ezüstjük és bronzuk van.