2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN

Nemes Máté bronzérmes!

A zentai fiatalember a medál mellett újabb olimpiai kvótát szerzett hazájának – Hideg zuhany a negyeddöntőben: Nemes Viktor kikapott és kiesett – Kajaia-bronz, Lőrincz-ezüst

Nagyszerű hírek a kazah fővárosban zajló birkózó-világbajnokságról: Nemes Máté (67 kg) a vigaszágon szerzett győzelme után a bronzmeccsen ellenállhatatlan volt, s életében először felnőtt-világbajnokságon is felállhatott a dobogóra, nem mellesleg megszerezte Szerbiának a második olimpiai kvótát. Máté a vigaszágon 3:0-ra verte a keménykedő svájci Vetschet, de elszántságát és igazi erejét a dán Bjerrehuus ellen mutatta meg. Nem kellett neki intés, padlóra küldés, hanem „Nemes-egyszerűséggel” valósággal letaglózta ellenfelét, a hátára döntötte, megpörgette, majd néhány másodperc múlva válldobással és technikai tussal vetett véget az egyenlőtlen küzdelemnek.

Ezt megelőzően ikertestvére, Viktor előtt óriási lehetőség nyílott akár a legfényesebb éremre is, mert a 77 kg-os súlycsoportban világraszóló meglepetés történt a nyolcaddöntőben, ugyanis a súlycsoport koronázott királya, a kétszeres olimpiai és világbajnok, négyszeres Európa-bajnok orosz Roman Vlaszov kikapott a kazah Askat Dilmukhamedovtól (3:0). Viktor a negyeddöntőben így a lelátókon szurkoló hazaiakkal is megküzdött, de jól kezdett, s 3:0-nál már mindenki azt gondolta, a 2017-es világbajnok rutingyőzelmet arat. A második menetben azonban Viki került parterre-helyzetbe, s a kazah megpörgette, a megmaradt másfél percben pedig hiába rohamozott a zentai fiatalember, a számára kedvezőtlen eredményen már nem változtathatott. Ezután sajnos a magyar Lőrincz Tamás ellen kellett szurkolnunk, mert Dilmukhamedov döntőbe jutása esetén Nemesnek lett volna még esélye az éremre és az olimpiai kvótára, ám az elődöntő után egyik szemünk sírt, a másik meg nevetett: Lőrincz egy akciómentes csatában (1:1) az utóbb szerzett ponttal döntőbe jutott (ellenfele ma a svéd Bjuberg Kessidis lesz), Viktor viszont kiesett, és jövő márciusban Budapesten kell kiharcolnia a Tokióba vezető helyezést.

Semmiképp sem szabad kihagyni, hogy tegnap nemcsak Máté tette boldoggá a szerbiai csapat napját, hanem Mihail Kajaia (97 kg) is, aki a bronzmeccs második menetében négyszer megpörgette a lengyel Michalikot, és megszerezte Szerbia második érmét. Magyarország is kettőnél jár: Lőrincz Viktor (87 kg) egy eseménytelen döntőben 2:1-re kikapott az ukrán Belenjuktól, és ezüstérmes lett.

A vb eddigi legnagyobb bukfence, Vlaszov kudarca mellett (szégyenszemre neki is selejteznie kell majd az olimpiáért) voltak még vaskos meglepetések, például a 60 kg-ban, ahol a tavalyi vb-ezüstérmes moldovai Ciobanu 12:5-re (!) kapott ki a japán Kenicsiro Fumitától. A távol-keleti az elődöntőben hasonló vehemenciával esett neki az iráni Nejatinak is, és 10:1-re győzött, s nagyon érdekes lesz ma megnézni, mire jut a súlycsoport orosz egyeduralkodójával, Szergej Emelinnel. A japánokon egyébként nagyon látszik, hogy véresen komolyan készülnek a számukra hazai olimpiára, mert vasárnap este meg Sinobu Ota egy 10:4-es döntővel taszította le a trónról a szintén orosz Marjanyant. Pedig a japánoknak nem is a kötöttfogás a kedvencük…

Világbajnokok, 67 kg: Ismael Borrero Molina (Kuba), … 3. Nemes Máté (Szerbia). 87 kg: Zsan Belenjuk (Ukrajna), 2. Lőrincz Viktor (Magyarország). 97 kg: Musza Evlojev (Oroszország), … 3. Mihail Kajaia (Szerbia).